Tentokrát doma budou hostit Pardubice. Hrát se bude od 15:30 hodin. Motor pak hraje v Jihlavě od 17: hodin.

Na úvod zazpíval před vyprodanou halou státní hymnu Petr Kolář za doprovodu houslisty Pavla Šporcla. Parádní zážitek ale vystřídal šok. V 5. min. totiž domácí prohrávali už 0:2. Nejprve si svou první slabší chvilku po dlouhé době vybral gólman Kváča, když nahození Baránka z poloviny hřiště našel až v horním růžku své branky. Druhý gól dali hosté v přesilovce poté, co Motor zamkli v jeho pásmu a ze skrumáže se prosadil Mikulík.

Jenže pak se karta začala obracet. Motor začal svého soupeře přehrávat a Fronk dorážkou Pavlinovy střely rovněž v početní výhodě snížil. Jihočeši si poté vynutili místy až drtivý tlak, kotouč několikrát snad jen zázrakem neprošel do Závorkovy klece, ale do první sirény už se skóre neměnilo.

„Začátek zápasu byl z naší strany trochu nervóznější," komentoval první třetinu zraněný kanonýr Motoru Tomáš Nouza. „Potom jsme se ale oklepali a tři čtvrtiny úvodního dějství jsme byli lepší. Jenom škoda, že jsme nedali vyrovnávací gól. Šance na to byly," povzdechl si.

Také po změně stran se na Závorkovu branku valil jeden útok za druhým. Karlovarský gólman však odolával.

Jenže v době největšího tlaku domácích přišel zbytečný útočný faul Vaka, poté hrál Motor nepovoleně v pěti a Vary dostaly možnost hrát přesilovku pět na tři. Kváča sice čaroval, ale když už končilo klasické oslabení čtyři na pět, obrali hosté o kotouč Pavlina a Gríger bekhendem zvýšil na 1:3. „Když už jsme ubránili pět na tři, tak byla škoda, že jsme pak dostali gól," glosoval Nouza.

Jihočeši byli chvíli zaskočeni, ale pak přišly báječné chvíle kanadského beka Fillmana. V průběhu minuty a deseti vteřin se ve dvou přesilovkách parádně trefil prakticky ze stejného místa a rázem bylo vyrovnáno. „Kluci mají výborný pohyb a bylo strašně důležité, že jsme vyrovnali. Věřím, že ve třetí třetině zlomíme zápas na naši stranu," přál si Nouza po skončení druhého dějství.

Třetí třetina už se nesla přece jen v opatrnějším duchu. Za vyrovnaného stavu si oba celky dobře uvědomovaly vážnost situace a nikdo nechtěl udělat osudovou chybu.

Osm minut před koncem ji udělal domácí celek. Špatně střídal, k odraženému kotouči se dostal nekrytý Tuominen a neměl problém překonat Kváču.

V závěru domácí střídačka odvolala gólmana. Ke gólu nebylo daleko, ale hosté tři body ubránili.

"Cílem bylo napravit domácí zaváhání s Jihlavou. To se nám povedlo. Za tři body jsme velice rádi. Nicméně máme před sebou ještě deset zápasů a jedno vítězství nic neřeší," ve zkratce řekl útočník a autor jedné branky Dávid Gríger.

Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary 3:4

Branky a nahrávky: 12. Fronk (Pavlin), 35. Fillman (Pajič, F. Novák), 36. Fillman (Pajič, Chovan) – 4. Baránek (Dušek), 5. Mikulík (Flek, T. Rachůnek), 32. Gríger (D. Kindl), 52. Tuomonen (Stloukal, Tomeček). Vyloučení: 5:5, využití: 3:2. Rozhodčí: Hribík, Lacina – Barvíř, Blümel. Diváci: 6421 (vyprodáno).

ČEZ Motor: Kváča – Fillman, F. Novák, Pavlin, Pýcha, Vráblík, Mucha – Chovan, Pajič, Čermák – Dostálek, Rob, Fronk – Hřebejk, Vak, Vlček – Šulek, Škoda, Babka. Trenéři Stavjaňa a Štrba.

K. Vary: Závorka – Sičák, Rohan, Baránek, Harant, Dvořák, Rýgl, Weinhold – Mikulík, Dušek, T. Rachůnek – D. Kindl, Skuhravý, Vachovec – Tomeček, Tuominen, Stloukal – Flek, Gríger, Beránek. Trenéři Tlačil a Antonik.

Hlasy trenérů

Antonín Stavjaňa (Č. Budějovice): „Když jsme nebodovali, tak nemůžeme být spokojeni. V přesilovkách jsme se dokázali prosadit, ale ve hře pět na pět nám chyběla lehkost. Nevytvořili jsme si tolik šancí, abychom dali ještě nějaké góly. V naší hře bylo málo agresivity."

Jan Tlačil (K. Vary): „Chtěli jsme do zápasu vstoupit agresivně, což se nám podařilo a vedli jsme 2:0. Potom jsme ale přenechali iniciativu soupeři a ten nás v přesilovkách potrestal. Ve třetí třetině už se spíše čekalo na chybu. Nám se podařilo dát rozhodující gól. Hráči zaslouží poděkování."