Domácí nastoupili ve speciálních zelených dresech, které půjdou do dražby. Do jejich branky se opět postavil Patera, na střídačce byl připraven Strmeň. Extraligovou premiéru si odbyl útočník Toman, který se nevešel do kádru reprezentační dvacítky pro mistrovství světa a vrátil se ze zámoří domů.

Právě tento mladík v domácí sestavě zamířil hned po minutě hry na trestnou lavici, oslabení však jeho spoluhráči na čele s pozorným Paterou zvládli. A podobně dopadla i další přesilovka hostí při vyloučení Prokeše. Dlužno dodat, že oba šli ven za zbytečné útočné fauly.

Dokonce dvojnásobnou početní výhodu pak dostal k dispozici také Motor. Pýcha otřel svou střelu o brankovou konstrukci a při následné hře čtyři na čtyři šel domácí celek do vedení, když Doležal tečoval do sítě Pýchovu střelu.

 
ADVERTISING

Jenže Jihočeši hráli značně nedisciplinovaně. Forman byl už čtvrtým vyloučeným v úvodní třetině a Patera v brance musel prokazovat své umění.

 
Problém je v tom, že Motor si dokáže podtrhnout židli úplně sám. Při vlastní přesilovce předvedl nepochopitelnou minelu u mantinelu Forman a přečíslení dva na jednoho přetavil ve vyrovnávací gól Koblasa.

„Zatím je to vyrovnaný zápas. Doplácíme na zbytečné fauly v útočném pásmu. Jakmile přestaneme faulovat, tak bychom mohli být na koni,“ zhodnotil úvodní třetinu gólman Motoru Marek Čiliak, který tentokrát sledoval zápas pouze z novinářské tribuny.

Stejně jako v sobotu v Brně prožili Jihočeši doslova katastrofální druhou třetinu. Přitom do ní vstoupili aktivně. Po akci Plášila měl gól na hokejce Prokeš, ale Novotný stačil zasáhnout.

Jenže pak už to šlo zase všechno do háje… Ve 26. min. domácí defenziva nezareagovala na Černochovu přihrávku zpoza branky do tandemu na Kohouta a ten střelou zblízka po víko zajistil Energii poprvé v utkání vedení.

To se přesně nemělo stát. Na domácí v takovém případě jako kdyby padla deka a za pouhou minutu a půl inkasovali další nesmírně laciný gól z hole Fleka – 1:3.

A to ještě nebylo vše. V přesilovce po dalším zbytečném faulu Slováčka dotlačil kotouč do sítě Lauko a domácí celek byl na ručník. Kohout pak nastřelil jen tyč a dvě vteřiny před druhou sirénou chytil Patera Kašemu trestné střílení. „Doplácíme na zbytečné chyby. Co k tomu říct,“ jen těžko hledal Čiliak slova po nepovedené třetině.

Do závěrečného dějství domácí trenéři trochu přeházeli útoky, podařilo se dostat soupeře pod tlak, ale další vyloučení veškerou snahu torpédovalo.

Tím bylo po tlaku a v pohodě hrající Energie bezpečně kontrolovala svůj náskok. Hosté měli navrch a spoustu toho ještě pochytal Patera, jenž držel alespoň nějakou naději svého týmu.

Jiskřičku naděje vykřesal šest minut před koncem Doležal, který svým druhým gólem snížil na 2:4. Kapitán Pýcha pak dokonce snížil v přesilovce střelou od modré na rozdíl jediného gólu a bylo zaděláno na drama.

Minutu a půl před koncem sáhla domácí střídačka k power play. Motor soupeře zmáčkl, ale vyrovnání se nedočkal…

Hlasy trenérů - Václav Prospal (Motor): "Průběh našich zápasů se pořád opakuje. Uděláme spoustu zbytečných chyb a faulů, které pak nejsme schopni kompenzovat produktivitou v útoku. Výsledek je pak takový, že o gól prohrajeme."

Tomáš Mariška (K. Vary): "První třetině byla rozmělněna řadou zbytečných faulů na obou stranách a mohli jsme být rádi, že skončila 1:1. Ve druhé jsme si vytvořili tlak a šance. Soupeři jsme odskočili. Ve třetí jsme udrželi vedení jen díky gólmanu Novotnému. Za vítězství jsme rádi, ale třetí třetinu bychom měli odehrát lépe."

Branky a nahrávky: 12. Zd. Doležal (Pýcha, Forman), 54. Zd. Doležal (Suchánek) , 56. Pýcha (D. Voženílek, Venkrbec) – 19. Koblasa (Skuhravý), 26. Kohout (Černoch, Rohan), 28. Flek (D. Kaše), 33. Lauko (O. Beránek). Vyloučení: 8:5, využití: 1:1, v oslabení: 0:1. Rozhodčí: Pešina, Pilný – Frodl, Komárek. Bez diváků.

Motor: Patera – Slováček, Vydarený, Plášil, Pýcha, Lytvynov, Suchánek – Jonák, Venkrbec, Christov – Gilbert, Toman, Forman – Michnáč, Prokeš, Adamský – Zd. Doležal, D. Voženílek, Karabáček. Trenéři Prospal a Totter.

K. Vary: Novotný – Šenkeřík, Rohan, Weinhold, Graňák, L. Zábranský ml., Pulpán, Mikyska – Flek, D. Kaše, Hladonik – Lauko, Mikúš, O. Beránek – Kohout, Černoch, Koblasa – Vondráček, Skuhravý, Redlich. Trenéři Pešout a Mariška.