Důležité utkání mužstev z čela tabulky začala Energie hororově. Po minelách karlovarské obrany to bylo v 7. minutě 2:0 pro Motor, když se postupně trefil Bárta a Heřman, z toho druhý jmenovaný dokonce ve vlastním oslabení. Teprve po druhé brance si domácí uvědomili, že přijel soupeř se stejnými ambicemi jako mají Západočeši, a to boj o postup do extraligy.

V 11. minutě po ideální nahrávce Grígera snížil Flek. O několik chvil později byl David Gríger hostujícím Novákem nešetrně naražen na mantinel a k bouřlivé nevoli domácího publika za tento zákrok neodržel ani dvouminutový trest, zatímco sám postižěný musel v bolestech opustit kluziště. Při pohledu na odstupujícího hráče bylo zřejmé, že má problémy s pravou rukou.

Hokejisté HC Energie (v zeleném) hostili tým Havířova.
Energie si poradila i s Havířovem

Když již se zelenobílí nadechovali k možnému vyrovnání, srazila je opět velice jednoduchá branka, když opět ve vlastním oslabení nachytal Novotného na hruškách Vampola.

Naději na vyrovnání pro Vary vykřesal ve 27. minutě opět Rachůnek po střele Podlipnika,ale to bylo ze strany domácích vše, k vyrovnání nepomohla ani 99 vteřin trvající power play.

HC Energie - ČEZMotor České Budějovice 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Flek (Gríger, Krejčí), 27. T. Rachůnek (Podlipnik) – 1. M. Bárta (F. Novák), 7. Heřman, 23. Vampola (Pavlin). Rozhodčí: Sýkora, Valenta – Rubáš, Tvrdík. Vyloučení: 4:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2787. Střely na branku: 32:26.

HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Krejčí, Sičák, M. Rohan, Podlipnik, J. Tomeček, T. Kvapil – T. Rachůnek, Balán, Gorčík – O. Beránek, Gríger, Flek – Tuominen, Skuhravý, Davídek – Stloukal, Kverka, Kohout.

ČEZ Motor České Budějovice: Kváča – F. Novák, Kučný, Fillman, Pýcha, Pavlin, Vráblík – M. Bárta, Vampola, Nedorost – Galamboš, Rob, Jonák – Prokeš, Vlček, Heřman – Toman, Pajič, L. Květoň.

Názor experta Jiřího Vimra

Padla kosa na kámen, Energie ztratila a nutno říci, že zaslouženě. O důležitý zápas s Českými Budějovicemi přišla především díky svým chybám. S respektem k soupeři nutno říci, že tentokrát domácí Jihočechům vítězství darovali na zlatém podnose. V souboji tak vyrovnaných soupeřů nevyužít ani jednu z devíti přesilových her, z toho i při hře pěti proti třem a naopak dvě branky při nich obdržet je hazard, který týmy jako je Motor tvrdě trestají. Souboj s Jihočechy v plné nahotě ukázal, jak se bude bojovat v závěrečných a mnohem důležitějších soubojích ve WSM lize. V kontextu karlovarských ambicí je potřeba přidat zejména v obraně a efektivitě přesilových her, bez toho se sen o návratu do extraligy může rozplynout dřív než vůbec začal.

Hlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): My jsme se na utkání připravovali poslední tři dny. Řekli jsme hráčům nějaké informace, ale bohužel se nepodařilo dobře vstoupit do utkání. Inkasovat v prvním střídání určilo ráz celé první části, ve které jsme měli horší pohyb a tahali jsme za horší konec. Do utkání jsme se vrátili až ve druhé třetině, kdy jsme dokázali zlepšit pohyb a vytvořit si nějaké šance, ale naráželi jsme na obětavou obranu hostí. Pokud s takovému týmu jako je Motor, který se prezentuje tím co tady dnes ukázal, nabídneme tři branky, tak se následně to utkání velice těžko otáčí. Našim hráčům děkuji, že se dokázali do utkání vrátit. Možná jsme byli i opticky lepší, ale ten třetí vyrovnávací gól se nám už nepodařilo vstřelit. Gratuluji hostům k zaslouženému vítězství.

Luboš Rob (ČEZ Motor České Budějovice): Byl to souboj týmů, kteří vyhlašují, že chtějí postoupit zpět do extraligy. Čekalo se, jak utkání nakonec bude vypadat. My jsme se na zápas připravovali svědomitě a chtěli jsme odehrát první část s tím, že chceme dát gól. Podařilo se nám to hned v prvním střídání, což možná ukázalo, že to byl rozhodující moment zápasu. Ve druhé třetině nás domácí přimáčkly a my jsme se dostali ze hry těmi vyloučeními. Ale třetí část už byla zase z naší strany zodpovědnější. Nicméně ty tresty v podobě čtyř a deseti minut byly z vyhecování hráčů. Ty tři body z venku jsou pro nás velice cenné a tato výhra ukázala, že věřit našemu hernímu stylu se vyplácí.