Radku, máte za sebou první sezonu v české extralize. Jak ji hodnotíte?
Jsem moc rád, že jsem se dokázal postupem času dostat do základní sestavy a pravidelně nastupoval. Sezona nebyla z mého pohledu nejhorší, avšak je rozhodně co zlepšovat.

Zpočátku jste moc času na ledě netrávil. Z jakého to bylo důvodu?
Hlavním důvodem byla má adaptace na českou extraligu. Ten skok ze Slovenska byl znatelný a trvalo mi všechno déle. Určitě za mou nízkou vytížeností v počátku soutěže nebyly zdravotní problémy.

V čem konkrétně je česká extraliga kvalitnější?
Myslím, že je to jednoznačně v počtu mužstev, a to hlavně těch kvalitních. Ve slovenské extralize hrají o titul v podstatě dva týmy. Tipsport extraliga je v tomto ohledu daleko vyrovnanější. Každý může porazit každého. Také myslím, že jsou české kluby na vyšší úrovni v marketingu a celkové propagaci ledního hokeje.

V závěru sezony jste nastupoval po boku zkušeného Radima Bičánka. Jak se vám s ním hrálo?
Spolupráci s Radimem hodnotím velmi kladně. Je to bek, který toho má hodně za sebou. Na ledě působí velmi vyrovnaně a klidně. Těží ze své neskutečné síly a zkušeností. Na mně bylo, abych bruslil, a myslím, že se mi to celkem dařilo. Rád bych ve spolupráci s Radimem pokračoval i v následující sezoně, to je ale ještě hodně daleko.

Nyní probíhá letní příprava. V jaké je fázi a jak se cítíte?
Nacházíme se ve fázi, kdy máme, alespoň doufám, to nejhorší za sebou. Skončilo náročné soustředění na Božím Daru a už se všichni těšíme na led. Jinak tady probíhala příprava podobně jako na Slovensku, takže jsem žádné změny nezaznamenal.

Přišlo již několik zvučných posil. Jak hodnotíte jejich přínos a jak zapadly do kolektivu?
Důležitým faktorem je, že se podařilo udržet kostru loňského kádru. V posledních sezonách to tu nebylo moc zvykem, takže jsem rád, že to letos vyšlo. Tým byl doplněn o zkušené obránce. My mladí se máme od koho učit, což je také plus. Zároveň víme, že nedostaneme nic zadarmo a své místo si musíme vybojovat. Do útoku přišli naopak mladí, brusliví kluci. Věřím, že i oni si své místo v sestavě najdou a budou velkými posilami. Všichni kluci zapadli do týmu výborně. Na nějaké velké tmelení kolektivu zatím čas nebyl, ale věřím, že brzy přijde.

Přípravu s vámi neabsolvuje kapitán Duda. Jak moc je to cítit v kabině?
Jak již jsem zmínil, doposud byla příprava tak náročná, že nebyl čas se v šatně rozhlížet. Individuální příprava je moderní a využívá ji nejen Radek, ale třeba i nejnovější posila Michal Gulaši, kterého jsem ještě ani neviděl. Kluci s námi půjdou na led, takže určitě bude čas na to, kolektiv stmelit.

Na soupisce zatím chybí Václav Skuhravý. Chtěl byste, aby v týmu pokračoval?
Jednoznačně bych si to přál a věřím, že to dobře dopadne. Venca je klubová legenda a neskutečný parťák do šatny. Kde je on, je vždy velká skupinka hráčů a zábava. Zároveň se jedná o zkušeného hráče, který má, podle mého, své místo i v sestavě.

Vy jste během přípravy dokončil studium na vysoké škole. Jaký obor jste studoval?
Studoval jsem vysokou školu v Košicích, obor řízení bezpečnostních systémů. Mám velkou radost, že je to konečně a hlavně úspěšně za mnou.

Být studentem univerzity a zároveň profesionálním hokejistou musí být časově náročné, že?
Studoval jsem samozřejmě dálkově, jinak by to při mé profesi snad ani nešlo. Dokud jsem hrál na Slovensku, dalo se to zvládat v pohodě. V Karlových Varech mi však vedení klubu také vyšlo maximálně vstříc, za což bych chtěl touto cestou poděkovat.

Měl jste od klubu nějaké speciální volno?
Pouze mě klub uvolnil na závěrečné zkoušky, které jsem skládal v době společného soustředění. Ihned po jejich dokončení jsem však sedl na vlak a přijel.

Jak vás po úspěšných zkouškách přijali spoluhráči? Slavili jste?
Soustředění bylo natolik fyzicky náročné, že si asi ani nevšimli mé nepřítomnosti. Ani na žádné velké oslavy nebyl čas. Až bude trochu volnější program, nějakou svačinku do šatny určitě dodám.

Chtěl byste se vystudovaným oborem živit po konci kariéry?
Doufám, že je má kariéra teprve na začátku. Takže nepřemýšlím, co bude po jejím skončení. Každopádně o vystudovaném oboru něco vím a myslím, že bych v něm pracovat mohl. Tento obor jsem si vybral i proto, že v něm vidím velkou perspektivu a budoucnost.

                                                                                                                                                                                                                      Filip Mikulášek