„Nesplnili jsme jasný cíl a to bylo předkolo play-off Tipsport extraligy. Takže spokojenost v našem klubu nevládne. Na druhou stranu co se týče mládeže, tak máme být na co hrdí. Starší dorostenci, ale i junioři výborně reprezentovali jak klub, tak město i celý kraj," říká na úvod rozhovoru pro Deník generální manažer HC Energie Miroslav Vaněk.

Nejprve vás poprosím o stručné hodnocení sezony…

Pokud mám být stručný, tak celý ročník skončil pro nás neúspěchem a na štěstí neskončila ostudou. Pokud to trochu rozvinu, tak jsme rádi, že jsme nepadli do barážové skupiny. Fanoušci, kteří sledují extraligu, tak sami vidí, jak je celá tato soutěž náročná. My jsme velice rádi, že jsme se jí vyhnuli. Cílem bylo postoupit do předkola, což se nepovedlo. Takže neúspěch, ale naštěstí nikoliv ostuda.

To je z pohledu A týmu. Přidejte prosím ještě hodnocení sezony z pohledu mládeže…

U mládeže prožíváme už několikátý rok po sobě velikou radost. Co se týče letošní sezony, tak musím poděkovat a pogratulovat výjimečnému výkonu staršímu dorostu. Kluci se dokázali stát mistry České republiky a i oni prokázali, že v Karlových Varech je mládež na vynikající úrovni. Je už na čase, aby se výkony a výsledky mládeže promítly do soutěže mužů. Tím mám na mysli, aby se naši odchovanci co nejvíce prosazovali v A týmu. Samozřejmě se také musím zmínit o Mládežnické hokejové lize, kterou premiérově hrála naše juniorka. Ta se dokázala probojovat do play-off a až v pátém rozhodujícím utkání podlehla věhlasnému Spartaku Moskva 3:2 na zápasy. Tým vedený trenérem Karlem Mlejnkem výborně reprezentoval nejen karlovarský, ale i český hokej na mezinárodní úrovni.

Během sezony jste se nechal slyšet, že po sezoně vyhodnotíte účast juniorů v MHL a následně se pak rozhodnete, zda tým opět přihlásíte do této soutěže. Jak jste se rozhodli?

Udělali jsme první krok k přihlášení a to byla žádost k Českému svazu ledního hokeje, zda budeme moci i příští rok působit v MHL. Svaz nám tuto žádost jednomyslně schválil. Začínáme se tedy připravovat další ročník a už teď mohu divákům, že MHL se bude v Karlových Varech hrát.

Už se rodí nový tým juniorky, ale máte ho již finančně na další sezonu zajištěný?

Měli jsme už pracovní schůzku s vedením společnosti Vemex, která byla generálním partnerem mužstva. Tato společnost byla s účastí maximálně spokojena a bylo nám přislíbeno generální partnerství i pro příští rok. Detailní jednání ještě budou probíhat. Trenéři momentálně dostali za úkol doplnit tým, jak o mistrovské dorostence, tak i o další hráče, kteří připadají v úvahu. Cílem je uspět i v následujícím ročníku a my jako vedení klubu musíme zajistit financování.

Juniorka je už také profesionální tým. Můžete poodhalit jakými projde změnami?

O místo v A týmu si řeklo svými výkony několik hráčů. Jmenovitě se jedná o brankáře Habala, obránce Schussera a útočníky Tomečka a Kverku. Další kteří mají nakročeno jsou Harkabus, Dvořák, Kvapil nebo Zadražil. Těch hráčů je ale mnohem více a já bych teď nechtěl na někoho zapomenout. Naším cílem je více našich odchovanců dodávat do prvního mužstva a to co možná nejdříve. Chceme také šetřit finanční prostředky a toto je jedna z cest. Jinak vypadne z týmu věkově několik dalších hráčů a pro ty bychom chtěli najít angažmá v nějakém našem partnerském týmu.

Projde si nějakými změnami i realizační tým?

Tak u juniorky určitě bude končit Karel Mlejnek, který se posune k prvnímu týmu. Je to náš nejlepší trenér mládeže a jeho posun výše je naprosto samozřejmý. Podle našeho uvážení nastal čas, aby Karel dostal příležitost v té nejprestižnější kategorii. Hlavním trenérem bude pan Mariška, který si už MHL osahal z pozice asistenta a zpět k mládeži se vrátí Jarda Kverka starší.

Podíváme se na vlajkovou loď klubu a tím jsou v letošní sezoně starší dorostenci. Jakých změn dozná tento tým a jak na vedení klubu působil tento celek?

Starší dorost je součástí Akademie ČSLH, kam také spadají junioři a mladší dorost. Práce ve všech těchto týmech je na vysoké úrovni a přináší to své výsledky. Trenéři počínaje Karlem Mlejnkem, přes Václava Eismanna a konče u Radka Škardy, tak to jsou všechno vynikající odborníci. Co se týče staršího dorostu, tak bych chtěl touto cestou Vaškovi Eismannovi touto cestou pogratulovat za úspěch, kterého jeho tým dosáhl. Jeho práce byla dlouhodobě vynikající, ale stále mu chyběl nějaký úspěch. Konečně se dočkal a i pro něj je to obrovská motivace do další práce.

Mládež necháme být a podíváme se na A tým. Letošní sezona byla opět špatná. Kde byly z vašeho pohledu ty hlavní příčiny dalšího propadu a neúspěchu?

Příčin bylo samozřejmě daleko více. Myslím si, že jsme před sezonou postavili tým, který se měl za normálních okolností pohybovat v tabulce na osmém až desátém místě a měl vybojovat minimálně předkolo. Jedním z faktorů, proč jsme propadli byla zranění. Nechceme se na to vymlouvat, ale letos jich bylo opravdu hodně. Základní pilíře, kterých jsme měli v týmu zhruba deset, tak se jeden po druhém káceli. Dlouhodobě chyběli Kumstát, Nosek i třeba Mensator. To je jen výčet. Hráčů, kteří neodehráli celou sezonu bylo mnohem více. Dalším faktorem byla NHL, která měla dlouhou výluku. Pokud se podíváme na tabulku po konci výluky, tak naše áčko skončilo čtvrté, ale tu obrovskou ztrátu z úvodu soutěže už smazat nedokázalo. Celky jako Kladno, České Budějovice, Slavie či Pardubice měly ve svých řadách hráče, kterým nikdo v extralize nedokázal konkurovat. Třetí skutečnost byla výměna trenérů. Myslím si, že jsme začali sezonu naivně a mysleli jsme si, že vše půjde samo. Chyběli základní atributy jako je disciplína v herních činnostech na ledě, dodržování taktiky a další věci, které by měli mít ti hráči automaticky zažité. Vše se začalo napravovat příchodem Richarda Žemličky, ale chvilku to trvalo.