HC Energie Karlovy Vary – Mountfield Hradec Králové 2:4 (1:1, 1:0, 0:3). Branky a nahrávky: 5. Koblasa (Plutnar, Rohan), 27. Plutnar (Kohout, Beránek) – 9. Lalancette (McCormack), 59. Klíma (Lalancette), 59. Lamper (McCormack), 60. Oksanen.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný (Hamalčík) – Parkkonen, Dlapa, Weinhold, Havlín, Rohan, Plutnar – Redlich, Miškář, Průžek, Vondráček, Hladonik, Beránek, Koblasa, Černoch, Kohout, Kupčo, Osmík, Šik.
Mountfield HK: Kiviaho (Sajdl) – Kalina, Pavlík, Jank, McCormack, Šalda, Čáp – Pilař, Koukal, Jergl, Oksanen, Lalancette, Klíma Kel., Sklenář, Štohanzl, Lamper, Jirásek, Morong, Poppel

Úvodní minuty zápasu lépe vyšly Energii. Jako první měl větší šanci Tomáš Vondráček, který hned několikrát po sobě prověřil hradeckého brankáře Kiviaha.

K puku se následně dostali i Lvi, ovšem ne nadlouho. V páté minutě využil vyraženého kotouče po Plutnarově střele a odkryté branky Petr Koblasa, který tak otevřel skóre utkání.

To se týmu z Hradce Králové nelíbilo a začal se více držet na puku. Z toho vzešloi první vyloučení na obou stranách.

Ondřej Beránek si tak šel sednout nejen za hrubost, ale i za nesportovní chování. Domácí se tak octli v oslabení, kterého Hradečtí využili a v deváté minutě skóre dorovnal Christoph Lalancette. Hradci se pár minut poté nabídla další přesilová hra, tu se jim už nepodařilo využít. Hra se dále vyvíjela v klidném tempu.

Pět minut před koncem první části se pokusil dostat puk za záda hostujícího gólmana Ondřej Beránek, kotouč ale naneštěstí pro domácí zůstal na brankové čáře. Do konce třetiny se hra přelévala ze strany na stranu.

Druhá dvacetiminutovka začala v duchu vyloučení. Jako první si šel sednout Ondřej Dlapa, za ním po třech vteřinách následoval hostující Christophe Lalancette.

Po pauze byli na ledě více aktivnější a dravější hosté. Vyvrcholením bylo nedovolené bránění Zdeňka Čápa na Otakara Šika, který se po pádu dlouho vzpamatovával. Hradecký obránce tak dostal pětiminutový trest a navrch trest do konce utkání. Před uplynutím poloviny této části poslal domácí do vedení Michal Plutnar, který propálil finského gólmana od modré čáry.

Energetici si i nadále střežili puk a drželi se v útočném pásmu. O další šanci se pokusil i Jiří Průžek, jenž ujížděl sám na Kiviaha, střela jenom rozezněla brankovou konstrukci. V rámci přípravy došlo i ke střídaní brankářů na domácí straně. Filipa Novotného vystřídal Petr Hamalčík. Východočeští hokejisté hned vyzkoušeli Hamalčíkovu pozornost, obzvláště Ahti Oksanen, kterému se ani nadvakrát nepodařilo mladého gólmana pokořit.

HC Energie Karlovy Vary
Energie v derby smázla Sokolov, dnes přivítá výběr Mountfieldu

Poslední dvě minuty druhé třetiny si v oslabení perfektně pohlídali domácí.Třetí dvacetiminutovka byla především v hradecké režii. Petr Hamalčík musel od začátku čelit pravidelným náletům lví ofenzívy a několikrát dokázal, proč vloni patřil mezi elitní gólmany Chance ligy. Nejdůležitější pasáž ale přišla až tři minuty před koncem.

Michal Plutnar nejprve nezužitkoval nadějnou šanci, následně byl i přes protesty domácí lavičky a publika vyloučen na dvě minuty, a poté začal úřadovat Mountfield.

Přesilovku využil Kelly Klíma. Za necelou minutu se Hradec dostal do další šance a očividně rozladěné energetiky zasáhl vedoucím gólem Patrik Lamper.

Tečku za zápasem udělal pojišťovací trefou do prázdné branky Ahti Oksanen. Karlovarští tak šňůru výher neprodloužili, jejich prvním přemožitelem v rámci přípravy se stal Hradec Králové.

Leona Tomcová