Západočechům se v Tipsport areně dlouhodobě nedaří, před úterní výhrou tam osmkrát za sebou prohráli a čtyřikrát stál v brance Energie právě šestadvacetiletý gólman. V předehrávce 12. kola extraligy si ale připsal 43 úspěšných zákroků a Karlovy Vary i díky tomu vyhrály 4:1.

„Zachytal jsem si hodně, to určitě," usmíval se po zápase Závorka. „V minulých zápasech, které jsem v Liberci chytal, domácí měli dobrý nástup, a když jsme ho ustáli, tak to bylo vyrovnané. Prohráli jsme tady 2:0 a 1:0 po nájezdech," vzpomínal na souboje v minulé sezoně.

Tentokrát byl ale obraz hry trochu jiný. Tlak Bílých Tygrů nepřišel na začátku, ale pozvolna se stupňoval. „Do poloviny utkání to bylo vyrovnané, pak ale měli domácí velký tlak. Konec druhé třetiny byl pro mě hrozný, sotva jsem v brance stál a mlel jsem z posledního. A podobné to bylo i na začátku třetí třetiny," přiznal.

Liberci se podařilo vyrovnat, ale druhý gól nepřidal. „Chtěli jsme vedení 1:0 držet déle, ale inkasovali jsme poměrně rychle na začátku třetí části. Pak jsme ale dali šťastný druhý gól, domácí byli opaření a my jsme to umlátili za tři body, za což jsme rádi," radoval se Závorka, který zároveň přiznal, že o černé karlovarské sérii trenéři před zápasem mluvili. „Říkali nám to jako motivaci," přiznal.

Závorka se v brance Energie představil podruhé za sebou. Předtím chytal jeho náhradník Vladislav Habal, který dostal přednost po nevydařeném karlovarském začátku sezony. „Druhý zápas, ve kterém jsem byl střídaný, se mi vůbec nepovedl. Šanci dostal Vláďa Habal, který chytal výborně a nebylo nutné mě dávat zpět. Po minulé sezoně, kdy jsem nastoupil do všech zápasů, to bylo nezvyklé a nepříjemné, ale proti Slavii jsem chytal po čtrnáctidenní pauze, což není tak hrozné," uvedl Závorka, který nyní pomohl týmu k dvěma výhrám za sebou.

„Hrajeme momentálně hokej, kterým jsme se prezentovali v předešlé sezoně a který chceme hrát. Kluci bojují, blokují střely a vyplácí se nám to," pochvaloval si gólman, který se v létě představil i v reprezentačním kempu.

Teď Karlovy Vary čeká v pátek duel na ledě ofenzivního Třince. „Doufám, že tam pojedeme s obrannou taktikou. Proti nim se nedá bláznit a zkoušet nějakou přestřelku. Pamatuji si zápas, kdy jsme tam dostali sedm osm gólů. A to bylo proto, že jsme se s nimi chtěli přetahovat. Loni jsme tam hráli poctivý defenzivní hokej a dvakrát jsme tam sahali po bodech," dodal Závorka.

Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary 1:4 (0:1, 0:0, 1:3). Branky a nahrávky: 43. Bulíř (Bakoš, Filippi) – 16. Koblasa (R. Pšurný, Redlihs), 47. V. Tomeček (Heizer, Skuhravý), 57. Balán (J. Tomeček, Redlihs), 59. V. Tomeček. Rozhodčí: Hribik, Šindler – Frodl, Charvát. Vyloučení: 3:6, navíc P. Jelínek (Liberec) 10 min. Bez využití. Diváci: 2853.
Liberec: Schwarz – Škoula, Šimek, Gřegořek, Kolman, Vitásek, Voráček, Plutnar – Bartek, Vampola, Valský – Bakoš, Filippi, Bulíř – Jass, Bulík, P. Jelínek – Urban, Kica. Trenéři: Hynek, M. Černý a Láska.
Karlovy Vary: Závorka – Harant, Sičák, J. Tomeček, Redlihs, Šmach, Deyl, T. Dvořák – D. Hruška, J. Kverka ml., Vachovec – Koblasa, Balán, R. Pšurný – V. Tomeček, Skuhravý, Heizer – Flek, R. Hruška, Gorčík. Trenéři: Mlejnek a J. Kverka st.

Ohlasy po utkání Bílí Tygři Liberec – Energie

Pavel Hynek (trenér Liberce): „Myslím, že výsledek je pro nás tentokrát hodně krutý. V první třetině nám asi tak deset minut chyběl lepší pohyb a agresivita, ale pak jsme se zvedli a ve druhé třetině jsme měli drtivou převahu. Nedokázali jsme to ale vyjádřit brankově. Zlomový moment utkání byla situace za stavu 1:1, kdy jsme jeli dva na branku a nedokázali jsme to proměnit. Pak soupeř zápas naklonil na svoji stranu po čistě vyhraném buly. Tentokrát jsme se o zápas připravili nedůrazem v koncovce. Z toho tlaku a z těch šancí to tam musíme dotlačit i s gólmanem. To nás stálo zápas."

Karel Mlejnek (trenér Karlových Varů): „Za tři body jsme šťastní, nemůže to být jinak. Stálo při nás obrovské štěstí. Soupeř nás od druhé třetiny tlačil obrovským způsobem, přeneslo se to i do třetí třetiny. Myslím, že klíčový moment zápasu byl ve třetí třetině, kdy po naší ztrátě puku jel soupeř v situaci dva na nikoho a nedal. Kdyby domácí dali na 2:1, tak jsme pravděpodobně odjížděli bez bodu nebo možná jen s jedním bodem. Toho jsme si vědomi. Stálo při nás štěstí i při gólu po vyhraném buly v útočném pásmu, pak už jsme to zuby nehty drželi."