Olomouc – Energie 2:1

Branka: Mareček. Nahrávky: Vachovec a Topinka. Třetiny: 1:0, 0:1, 1:0. Vyloučení: 8:7. Bez využití. Rozhodčí: Přikryl, M. Čech a Dřínovský.

Junioři Energie cestovali na Hanou pro body, ale nakonec podlehli o gól v utkání, které už napovídá, kdo asi bude hrát v baráži. Trenéři Jiří Neubauer a Václav Eismann lepí tým jak se dá a tentokrát cestovali na Moravu s patnácti hráči v poli.

Ve vyrovnaném utkání měli karlovarští junioři velkou šanci jít do vedení. Takřka dvě minuty hráli přesilovku pět na tři. Z tlaku v pásmu gól nepadl. Navíc, hned po skončení této přesilovky, otevřela skóre Olomouc. Jiří Pánek objel branku, nahrál na volného Viktora Coufala a ten rozvlnil síť karlovarské svatyně.

Ve druhé třetině junioři Energie zabrali a intenzivně ostřelovali gólmana Slováka. Ve 36. minutě utkání se pak ve skrumáži před brankou nejlépe zorientoval Jakub Mareček a vyrovnal. Olomoucký gólman ale i nadále držel svůj tým a do konce třetiny již neinkasoval.

Do závěrečné třetiny nastoupila Olomouc se snahou nenechat osud utkání jen na gólmanovi a tlačila se do pásma Energie. Láďa Habal ale také chytal s přehledem. Teprve krátce před koncem utkání měl smůlu. Obrana zazmatkovala a těžil z toho Aleš Frieb, který zblízka doklepl puk do branky Energie.

Kometa Brno – Energie 2:0

Třetiny: 1:0, 1:0, 0:0. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Rozhodčí: Blecha, Doležálek, Drobílek.

V sobotu se junioři Energie představili na ledě brněnské Komety. Brňáci asi už dlouho neviděli tak zdecimovaný tým a navíc se jim po změně trenéra dosud dařilo, a tak chtěli tento trend potvrdit. Ve 4. minutě se Kometa ujala vedení po střele od modré čáry. Tu vyslal Tomáš Hájek a David Reschowský nejen skvěle clonil a navíc se mu ještě podařilo střelu tečovat přímo do brány.

Ve druhé třetině si Kometa vytvořila velký tlak, ale šance Michala Brzobohatého a Ondřeje Švaňhala pochytal Habal. Na druhé straně zahrozil Vachovec. Dostal přihrávku od Jakuba Marečka, ale v dobré střelecké pozici trefil jen beton brněnského brankáře.

V polovině utkání hrála Kometa přesilovku, jenže do velké šance se nakonec dostala Energie. Tomáš Rohan a Miroslav Majer ujeli, ale k zakončení se už nedostali. Zanedlouho mohla Energie přece jen vyrovnat, jenže Jan Topinka trefil jen horní tyč Čiliakovy brány. Pak karlovarští junioři nevyužili přesilovou hru, a trest přišel před koncem 38. minuty. To se k puku dostal Ondřej Stehlík a nacpal ho mezi betony Habala. V šanci na zvrat se záhy ocitl Tomáš Mistoler, ale trefil pro změnu jen tyč.

Energie pak až do konce třetiny nepustila Kometu z obranného pásma, ale gól nepřicházel.

V závěrečné třetině Kometa důsledně bránila v pěti a jen občas zakládala nebezpečné protiútoky. Ve 46. minutě musel na trestnou lavici Rosenberg a junioři Energie měli asi poslední šanci ještě něco udělat s výsledkem. V šanci se však ocitl jen Míra Majer. Přejel všechna pásma, dostal se až za obranu domácích, ale ve velké rychlosti nedokázal přesně zakončit.

Po nevyužité přesilovce se na karlovarské hokejky začala zvolna vkrádat křeč a v závěru utkání už nepomohlo ani odvolání brankáře.

Pavel Reiser