Hokejová liga se zvučnými jmény by nemusela plnit jen stadiony v Severní Americe, ale i v Evropě a dokonce i v České republice. Rusko právě totiž v této době iniciuje vznik kontinentální ligy, která by měla být obdobou americké NHL. A jak informoval generální manažer karlovarské HC Energie, Karlovy Vary byly prvními z České republiky, které Rusko v rámci jednání oslovilo. Zatím je vše podle manažera Vaňka ale v přípravách a není tak jasné, zda se skutečně soutěž někdy rozběhne.

„Vše je teprve v začátcích. Situace je taková, že v Rusku se bude od letošního září hrát kontinentální liga o dvaceti čtyřech týmech, v jejímž rámci si zahrají i tři mimoruské týmy. Mělo by jít o Ukrajinu, Lotyšsko a Bělorusko,“ uvedl manažer HC Energie.

Zájem o Karlovy Vary je ze strany Ruska pochopitelný. „Mezi obchodními partnery HC Energie jsou i rusky hovořící podnikatelé. Porfolio ruských sponzorů se bude i nadále rozšiřovat, setkáváme se s tím čím dál více. Je to dáno tím, že žijeme ve městě, kde jsou Rusové hodně zastoupeni,“ vysvětlil Vaněk.

Zatím představitelé klubu zjišťují, co by pro Karlovy Vary obnášelo vstoupit do kontinentální ligy.

„Bude to určitě bohatá soutěž, proč bychom tedy do jednání nevstoupili? Potřebovali bychom však vědět nějaké konkrétní podmínky. V tuto chvíli čekáme na výzvu. Měli bychom se sejít s lidmi, kteří mají kontinentální ligu na starosti,“ podotkl manažer.

Podle něho je zájem ruské strany o karlovarský klub způsobený i jeho nedávným úspěchem v české extralize. „Ta je pro nás v tuto chvíli prioritou,“ doplnil Vaněk. K jednání představitelů HC Energie s ruskou stranou by podle Vaňka mělo dojít zřejmě někdy v září. S největší pravděpodobností by se mělo uskutečnit v Moskvě.

Pokud by karlovarský klub do kontinentální ligy vstoupil, musel by ale navýšit nejen svůj rozpočet, ale i počet hráčů. Klub by pak měl dva týmy, jeden by hrál extraligu, druhý kontinentální ligu. „Rozpočet by se tak poté pohyboval v řádech stovek milionů korun.

Cestování za soutěží, ubytování i vyšší počet hráčů by měl totiž za následek nárůst nákladů. Pokud bychom do ligy chtěli jít, museli by se najít další sponzoři, ať už z Ruska či z České republiky,“ dodal generální manažer.

Jak doplnil Milan Bártl, ředitel KV Areny, pro karlovarskou multifunkční halu by kontinentální liga neměl být problém. „Právě nyní řešíme změny ohledně mantinelů. Ty se budou moci přizpůsobit moderním potřebám. Naše hala to určitě zvládne,“ dodal.