Pohoda, klídek a tabáček. I tak se dá několika slovy vyjádřit psychický stav karlovarských hráčů po třetím zápase čtvrtfinále play off O2 extraligy. Energie porazila Litvínov 3:1 a v celé sérii vede už 3:0.

Karlovarští hokejisté potvrdili v prvním domácím zápase letošního play off hokejové sebevědomí a díky vítězství je od postupu do semifinále dělí jediné vítězství.

První čtvrtfinálové utkání na karlovarském ledě přineslo alespoň v úvodu o něco více klidu než dvojice duelů hraných na severu Čech. Přestože se žádný drtivý tlak z domácí strany na začátku nekonal, více vytížen byl hostující gólman Hübl. Ten musel krýt ránu Skuhravého, dorážku Řezníčka a plné ruce práce měl i při závaru Pechovy formace.

Šance měli také Litvínovští. Zejména aktivní Branda několikrát pozlobil pozorného Mensatora. Když už se zdálo, že se do šaten půjde za smírného stavu, propracoval se k dorážce František Skladaný a 16 vteřin před sirénou rozjásal vyprodanou arénu.

Po změně stran se ve velkém tlaku usadili Severočeši. Nekrytý Rindoš napálil puk z kruhů do náruče brankaře Mensatora, poté nedokázal do branky dorazit poskakující puk ani Branda. Energetici se ze sevření dostali díky přesilové hře. Přestože ji využít nedokázali, zůstali i nadále v útočném pásmu a Ondřej Němec přesně mířeným švihem našel prostor nad Hüblovou lapačkou.

Energetici se rázem dostali do herní pohody a dále doráželi na soupeřovu svatyni. V další přesilovce zaujaly Karlovy Vary dobré rozestavení a po několika rychlých přihrávkách se dostal do výhodné pozice Milan Procházka. Jeho prudká jedovka zapadla přesně za rozhozeného brankaře Litvínova. A záhy mohli domácí hrát další početní výhodu, v té ale pláchnul Kubinčák a jeho dělovka do tyče byla prvním vážnějším varováním.

Před koncem druhé dvacetiminutovky byl kousek od čtvrtého úspěchu Skuhravý, jenže Hübl stihnul položit lapačku na brankovou čáru včas.

Skóre se tak měnilo až po druhé přestávce. Pořádný náboj získalo utkání ve 43. minutě, kdy velkého zmatku před Mensatorem využil k pohodlné dorážce Zdeněk Bahenský. Jeho trefa rozpoutala na ledové ploše opět maximálně atraktivní útočnou bitvu. Velkou příležitost spálil po Zaťovičově přihrávce v přečíslení Skuhravý, Kumstát v samostatném úniku ztroskotal na Hüblově vyrážečce, obrovskou šanci spálil svou střelou mimo Košťál a Melenovského rána rozehrála tyčku.

Na druhé straně hasil Mensator drobné zaváhání obrany proti Bednaříkovi, aby následně vykryl střelecký úhel dorážejícímu Brandovi a posléze uspěl také proti Lukešovi, který střílel po pohledné akci elitní hostující formace.

Oba gólmani se ale překonávali a střelcům další radosti nedopřávali. A když byl v předposlední minutě vyloučen hostující Lukeš, vypukly na karlovarském stadionu oslavy třetího získaného bodu v sérii.

Čtvrté utkání je na programu v Karlových Varech v sobotu od 17:30.

Jan Čech, Karel Psohlavec

Karlovy Vary – Litvínov 3:1

Stav série: 3:0.

Třetiny: 1:0, 2:0, 0:1. Muž zápasu: Milan Procházka. Branky: 20. Skladaný (Melenovský), 27. Němec (Kumstát), M. Procházka (Melenovský, Mudroch) – 43. Bahenský (Punčochář). Rozhodčí: Šindler, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Oslabení: 0:0. Diváci: 4480 vyprodáno.

HC Energie Karlovy Vary: Mensator – Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta, K. Černý, Schmidt – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Dej, Sailer, Hluchý – Skladaný, Melenovský, M. Procházka – Zaťovič, Pech, Zucker. Trenér: Josef Paleček.
HC Litvínov: J. Hübl ml. – Skuhrovec, Kubát, Švarný, Kroupa, Walter, Punčochář, Vobořil – Jánský, Heinisch, Lukeš – Kubinčák, Branda, Trávníček – Bahenský, Rindoš, Jenáček – Bojer, Bednařík, Vrtek. Trenér: J. Hübl st.