Karlovarští hokejisté jako první v letošní sezoně dobyli led plzeňské arény. Hlavní podíl na tom měl výborný výkon v defenzivě a pak také smrtící koncovka. Energetici nedělní výhrou završili perfektní týden, kdy ze tří zápasů vybojovali plný počet bodů. Radovat se mohl i střelec jedné z branek Lukáš Pech, který se již úspěšně zotavil po operaci slepého střeva.

„Jsem moc rád, že se mi podařil návrat do sestavy. Ale nejdůležitější je, že tým vyhrává. V předchozím průběhu extraligy jsme příliš bodů neposbírali a o to se víc se nám teď hodí ta tři vítězství v řadě,“ usmíval se bezprostředně po utkání karlovarský štírek.

Energie se v úvodu extraligy trochu trápila nevyrovnanými výsledky. Uplynulý týden ale všechny chmury zahnal a Západočeši se opět tlačí na přední místa elitní soutěže. „Nevím přesně, kde se stala ta největší změna. Ale určitě teď hrajeme výborně dozadu, navíc vše hlídá skvělý Lukáš Mensator. Snažíme se vycházet ze zabezpečené obrany a vychází nám rychlé protiútoky. Zatím se nám to daří a to je výborné,“ hledá nejvýraznější změny v herním projevu týmu. Do Palečkova výběru navíc v pravou chvíli přibyly i dvě nové akvizice. „Nové posily zapadly do týmu perfektně. Péťa Sailer je technický hráč s výbornou přihrávkou a umí dát i gól. Jakub Čutta je naopak důrazný obránce se zkušenostmi z NHL. Jsem si jist, že bude také přínosem,“ přibližuje hlavní charakteristiky nových tváří v kabině HC Energie.

Průběh samotného západočeského derby dlouho připomínal vyčkávanou. Domácí s těsným vedením v zádech několikrát sahali po navýšení náskoku, Karlovarští však odolali, počkali si na pověstný brejk a udeřili. V nájezdu byl totiž podražen Jaroslav Kristek, jenž následně spolehlivě proměnil penaltu. „Rozhodující moment přišel určitě při vyrovnání na 1:1. Další dvě rychlé branky dostaly Plzeň do kolen a zbytek už jsme si pohlídali,“ identifikuje nejdůležitější minuty zápasu. Sám stál ve 39. minutě u branky na 2:1, když společně s Petrem Kumstátem využili ve vlastním oslabení nedůrazu plzeňských beků před Málkem.

Na začátku třetí části si Karlovy Vary vypracovaly dokonce tříbrankový náskok a pak dlouhé minuty hlídaly vedení. Pět minut před koncem ještě snížil Vampola, závěr ale energetici zvládli výborně. „Plzeň už měla v závěru krvavé oči a chodila spíš jen bezhlavě a tvrdě do osobních soubojů. My jsme se naopak nenechali vyprovokovat a zvládli to takticky,“ vrací se ke koncovce duelu.

Vítězství nad tradičním rivalem je o to sladší, že letos na plzeňském ledě ještě nikdo neuspěl.

„Plzeň doma hraje útočný hokej s výbornými přesilovkami, Martin Straka rozdává perfektní puky. Jsme rádi, že jsme si pohlídali jeho i celý tým,“ cení si Pech zisku tří bodů z plzeňské arény. Největší západočeský hokejový stadion v neděli přivítal maximální možnou návštěvu. Ve vyprodaných ochozech přihlíželo utkání téměř 8500 fanoušků. Skvělou kulisu si užívali i hráči. „Je to nádherné, atmosféra byla skutečně parádní. A užili jsme si to o to více, že jsme vyhráli.“

Karel Psohlavec