Klidně si během play off vymění svou masku, s níž odchytal celou sezonu. Apak kouzlí ještě víc. Lukáš Mensator. Hokejový gólman, jehož v zápase často nepřekonáte. Muž, který s ledovým klidem vytasí svou lapačkou semafor, i když už puk vidíte v síti. Či ho skluzem schová pod sebou — a co, že za ním zívá prázdná klec. Umí přivádět k šílenství…

Anebo ho zkrátka jen milujete tím, pro co ho milují i v Karlových Varech.

„On si play off užívá. Umí se uvolnit a vyhnout se stresu, to jsou jeho velké přednosti,“ říká o něm jeho osobní kouč Pavel Kněžický.

Také má být extraligové finále bitvou Mensatora s ofenzivou Slavie. Ten souboj se nabízí, třebaže si ho nemusíte nechat připustit. „Vary nejsou jen jejich gólman. My se musíme soustředit na celý tým,“ ujišťuje Vladimír Růžička, trenér Pražanů. Aby ne.

Kompaktní Vary připomínají naprosto přesnou stavebnici. Jenže s Mensatorem v brance jako by nešla soupeři rozložit. Však není náhoda, že v sérii přejely Litvínov 4:0 a poté vyřadily Spartu. Pokaždé se nejčastěji psalo stejné jméno. Tenhle blonďák je spolu s Jánem Lašákem z Pardubic jediným brankářem, kteří v play off nestřídali. S jedním rozdílem: Lašák vypadl už ve čtvrtfinále, kdežto Mensatora čeká už boj o titul.

„Čím důležitější jsou utkání, tím odolnější Lukáš je,“ popisuje Kněžický. „On má velké sebevědomí, na jeho výkonech je to pak hodně znát.“ Také už se na něj slávisté důkladně připravují – a na videu studují každý jeho pohyb. „Jak je malý, odkryje vám v brance hodně prostoru. Jenže zdání klame, Mensi je schopný všechny puky chytat,“ všiml si útočník Roman Červenka.

Právě on spolu s Jaroslavem Bednářem patří pro Mensatora za největší hrozbu. Brankář ale o jednotlivcích nechce slyšet. „Byla by chyba zaměřit se na někoho,“ varuje. „My jen musíme hrát jako dosud. Potom máme šanci uspět.“