„Samozřejmě se něco řešilo a rýsovalo i s jinými kluby, ale navzdory všem nabídkám jsem se po zájmu pana Vaňka rozhodl pro Karlovy Vary,“ říká útočník, který v letní přípravě prokázal talent i ve fotbalové brance. Třináct let působil na ledě Českých Budějovic. Vlivem špatných výsledků v posledních dvou ročnících se však generální manažer Českých Budějovic František Joun rozhodl propustit z týmu několik hráčů, mezi nimi i Petra Sailera. Ten využil nabídky Karlových Varů. Jelikož má však stále platnou smlouvu v jihočeském týmu, přišel zatím pouze na hostování do konce sezony.

Proč se rozhodl pro návrat do Energie? „Po tom, co se stalo v Českých Budějovicích, které propustily dvanáct starších hráčů, kteří tam po postupu do extraligy hráli stabilně, to bylo na místě. Holt se rozhodli k této razantní změně. Jelikož mám v klubu stále platnou smlouvu, tak jsem jen čekal, co se se mnou bude dít dál. Jsem hrozně rád, že mi zavolal zrovna pan Vaněk s nabídkou hostování. Neváhal jsem ani chviličku a řekl jsem, že pokud je zájem z jejich strany, tak zmé je stoprocentní. Jsem rád, že to padlo zrovna na Karlovy Vary, protože tu znám hokej i město, navíc je tu výborná parta. Další z mnoha motivací je také to, že po roce, kdy se Energii zrovna nedařilo, musíme dokázat, že mužstvo je kvalitní a že má na play off,“ objasňuje Petr Sailer své důvody pro návrat.

České Budějovice letos skončily v základní části extraligy na devátém místě. V porovnání s předchozí sezonou, kdy se neprobojovaly ani do předkola play off, je to relativní úspěch, ale manažeři se přesto rozhodli přistoupit k radikálnímu kroku. Má jim to jejich dlouholetý tahoun za zlé? „Vůbec ne. Kolikrát jsem už říkal, že tohle je prostě sport. Hokej v dnešní době spěje často tímhle směrem, že se dělá spousta změn. V Budějovicích k tomu přistoupili z té ráznější stránky, kdy vlastně propustili dvanáct hráčů. Samozřejmě, že mě to mrzí, protože jsem v Budějovicích strávil většinu své kariéry a jsem tam doma. Na druhou stranu jsem rád, že to padlo na Karlovy Vary, které i přes to, co se stalo v Budějovicích, měly zájem na mém příchodu,“ děkuje za důvěru, kterou do něj jeho staronovýnový klub vložil.

Sailer je v Karlových Varech zatím jen na hostování. Na jihu Čech o jeho služby sice už nestojí, má tam ale stále platnou smlouvu. Kdyby se tedy měl po sezoně rozhodnout mezi Českými Budějovicemi a Karlovými Vary, jaký klub by zvolil? „Je to hodně těžké po tom, co se stalo. Kdyby se však Budějovice po měsíci rozhodly, že mě chtějí zpátky a měl bych se rozhodnout, jestli se tam mám vrátit nebo ne, tak bych se asi rozhodl pro Karlovy Vary.“

Před dovolenou již každý klub oznamuje nové změny v týmu. Karlovarská Energie na soupisce však změnila pouze čtyři jména. Z Varů odešel čerstvý mistr světa Ondřej Němec, který se rozhodl okusit ruskou KHL. Novými posilami jsou právě Petr Sailer, Karol Sloboda a nově i finský Jesse Saarinen.

Je podle zkušeného útočníka dobrým krokem, že vedení stále věří tomuto, byť loni neúspěšnému kádru? „Podle mě určitě. Před rokem jsem tu hrál, skoro všechny kluky znám a myslím si, že je to parta skvělých hokejistů. Nevyhrávají tím, že by se spoléhali na nějaké hvězdy, ale tím, že je to dvaadvacet hráčů, kteří dokázali hrát, dokázali se semknout a nakonec udělali i ten titul. Je dobře, že se to mužstvo podařilo udržet. Nějaké posily zřejmě ještě přijdou a podle toho, co se dozvídáme z novin, měli by to být nějací cizinci, což je podle mě dobře. Pro domácí hráče to bude velká motivace ukázat jim, že v mužstvu hrají zaslouženě a že chtějí hrát. Takováto zdravá rivalita k hokeji prostě patří,“ dodává s úsměvem na závěr.

Tereza Janovská