Litvínovští hokejisté se po třech porážkách v řadě opět přihlásili o slovo. Neskutečným způsobem se doma prostříleli k vítězství 5:4 nad Karlovými Vary, se kterými prohrávali už o tři góly, a po 31. kole se dál dělí s Vítkovicemi o kralování v extralize.

Kdo třetí podkrušnohorské derby sezony neviděl na vlastní oči, asi jen těžko uvěří tomu, co se na ledě dělo. Litvínovští vstali z mrtvých a během osmi minut otočili skóre z 0:3 na 4:3. Napumpovaný adrenalin je pak dovedl ke třem bodům, o kterých rozhodl ve 45. minutě druhým gólem pátečního večera Lukeš. Severočeši tak zvládli i třetí vzájemnou bitvu.

„O našem vítězství rozhodla sebedůvěra celého týmu. I po třech předešlých porážkách jsme věřili, že Karlovy Vary porazíme,“ svěřil se svalnatý litvínovský zadák Jiří Šlégr, který se zasloužil o smazání náskoku soupeře. „Tabulka je neuvěřitelně našlapaná a jsem rád za vítězství. Jsou to důležité body.“

Michal Dobroň z tábora Karlových Varů nesl porážku hodně těžce. „Litvínov nebyl lepší, ale šťastnější. Oba týmy si vybraly slabší chvilky,“ prohodil.

Napínavá zápletka začala tradičním litvínovským náporem a během třinácti minut padly hned tři góly. Jenže nikoliv do sítě karlovarské dvojky Sáblíka! Byli to hosté, kterým vyšlo vše, na co sáhli a překvapivě vedli. Každý jiný tým by takový vývoj utkání položil. Ne tak Severočechy.

„V kabině jsme na sebe nekřičeli, věděli jsme, že je před námi ještě čtyřicet minut a můžeme zvítězit,“ líčil Šlégr.

Na zteč zavelel už po 34 vteřinách druhé třetiny Lukeš. Nejlepší kanonýr týmu tím spustil bleskovou čtyřbrankovou kanonádu. Ve 28. minutě Šlégr vyrovnal a za dalších čtrnáct vteřin Bahenský dokonal obrat, k němuž domácím dopomohlo i čtyřminutové vyloučení Čutty.

Zatímco litvínovský Franěk v kleci vydržel, a to si přitom dal i vlastence, Sablík rychlý gólový příděl psychicky neustál a přenechal místo Mensatorovi. Po půlhodině hry tak litvínovský kotel explodoval euforií. Ale ne nadlouho. Do kabin se šlo za vyrovnaného stavu po gólu Košťála v přesilovce pěti proti třem.

Po zběsilých 35 minutách padl ve zbytku dramatického utkání už jen jeden gól. Z něj se radovali Litvínovští zásluhou střelce posledních dní Lukeše. „Rozhodly drobnosti, které nás dovedly až na první místo. Hráli jsme dobře dozadu a snažili se o častou střelbu,“ chválil Šlégr.

„Ve třetí třetině jsme se snažili, ale nepodařilo se nám dát branku,“ povzdechl si hostující Dobroň.

Pavel Mikeš, Zdeněk Koza

Litvínov – Karlovy Vary 5:4

Třetiny: 0:3, 4:1, 1:0. Muž zápasu: František Lukeš. Branky a nahrávky: 21. Lukeš (Kubát), 23. V. Hübl (Kubinčák), 28. Šlégr (Švarný), 28. Bahenský (Punčochář), 45. Lukeš (Reichel) – 6. Pech (Hanzlík), 7. Kumstát, 13. Skladaný (Němec), 35. Košťál (Dobroň). Rozhodčí: Šindler – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 8:6 + Čutta (10 min). Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4917.

HC Litvínov: Franěk – Šlégr, Kubát, Kroupa, Švarný, Walter, Punčochář, Poživil, Vobořil – J. Černý, Reichel, Lukeš – Kubinčák, V. Hübl, Jenáček – Jánský, Branda, Trávníček – Bahenský, Heinisch, Šinkovič. Trenér: Jaroslav Hübl st.
HC Energie Karlovy Vary: Sáblík (29. Mensator) – Dobroň, Řezníček, Mudroch, Čutta, Němec, Hanzlík, Prošek, Duben – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Melenovský, Kristek, Sailer – Dej, Pech, Skladaný – Zucker, Bauer, Zaťovič. Trenér: Paleček.