Stalo se před rokem: Hokejisté Slavie slaví extraligový titul. Do role poraženého jsou pasovány Karlovy Vary.

A současnost? Další finále, další bitva o slávu. Jen ti protagonisté jsou stejní. Slavia vs. Karlovy Vary.

Série, která stojí na svém počátku. A dává tušit, že půjde o velké a vyrovnané klání. Odveta! Dostaví se obhajoba, nebo žezlo převezme nový vládce? „To nikdo neví, proto se finále hraje,“ usmívá se Jaroslav Holík, hokejový odborník.

Každopádně maximálně sedm posledních zápasů sezony slibuje vyrovnanou vřavu. Vlastně jako loni. Jenže teď je tu repríza. Ta, která vzbuzuje ještě jiskřivější emoce. Přichází druhé zúčtování.

„Letos je finále zajímavé i vzhledem k losu a výměně domácího prostředí. Může nastat překvapení a Vary vydřou titul,“ přichází s názorem Pavel Hynek, kouč Plzně, který naráží na situaci, že první dva duely se uskuteční ve Varech. Netradičně další tři jsou naplánovány do Prahy. To vše kvůli volejbalu v O2 Areně. „Karlovy Vary umí využít domácího prostředí a může je to nastartovat,“ nezastírá slávistický kapitán Josef Beránek. A má důvod.

Západočeši mají před svými fanoušky famózní bilanci. V loňských a letošních vyřazovacích bojích sehráli ve své plechové „garáži“ patnáct zápasů, pouze jednou prohráli. To vše při skóre 60:26.

„Do každého utkání jdeme s tím, že ho chceme vyhrát. Stejně tak přistupujeme i k prvním dvěma zápasům finále. Pokud chceme uspět, tak musíme obě vyhrát,“ má jasno před startem boje karlovarský Václav Skuhravý. On je jeden z pilířů mužstva. Základ ale stojí na jiném muži. Lukáš Mensator – brankář. „Stal se klíčovou postavou, spoluhráčům dodává klid,“ je spokojený trenér Josef Paleček.

Na druhé straně jsou hlavní oporou Bednář – Červenka – nejúdernější dvojice play off. „Soupeř je houževnatý. Bude to obtížné finále. Těžší než loni,“ opakuje už poněkolikáté Bednář. Spekulace, kdo může být klíčovou figurou, nekončí. Budou přetrvávat do posledního hvizdu. Toho, který definitivně uzavře sezonu 2008/09.

„Soustředíme se na sebe. Vary nejsou ve finále náhodou. Po roce to může být opět napínavé,“ myslí si Vladimír Růžička, kouč Slavie, úřadujícího mistra. Přirovnání, které bude platit ještě pár dní. Možná zase rok. Nikdo neví.

„Důležité je, aby se lidé bavili. Vary mi přijdou kompaktnější, Slavia má zase o zápas doma více,“ nenajde favorita Jaroslav Holík.

Tak tedy kdo. První příběh začíná dnes. Od 17 hodin.

Infografika: Finále play off