Hokejisté Kladna se zachránili v extralize, a to na úkor Mladé Boleslavi, která odehrála duel s Kometou dost odevzdaně a má už takovou ztrátu, že ji baráž s vítězem I. ligy nemine. Buldoci však k jistotě dokráčeli dost klopotavě, doma totiž nestačili v podprůměrném duelu na Karlovy Vary, jimž nedali ani gól a podlehli 0:2.

„Nevím, jak ten zápas popsat. Snažili jsme se, ale nešlo nám nic. Hlavně se dostat do šancí,“ litoval domácí forvard Vítězslav Bílek.

Hned v prvním střídání měl šanci Eberle a navíc hosté faulovali. V přesilovce klidně mohl otevřít skóre právě střelec posledních zápasů Bílek, ale na bývalého kolegu Mensatora zblízka nevyzrál.

Rozhodlo se na pomezí 25. a 26. minuty, kdy se Skuhravému a Hluchému povedly slepené góly v rozmezí 39 vteřin, když první Cikánka nachytal nevýranou ranou po ledě a druhý zakončil trochu se štěstím do prázdné branky krásnou příhru Skladaného.

Kladno upadlo do nevýrazného výkonu, nedovedlo přetlačit důraznou protihru hostů a vypracovalo si jen dvě šance. Jenže mladíček Melka odkrytou klec netrefil a v závěru třetiny Patera sice ujel obraně, ale místo tradičního zakončení podél vyjetého Mensatora mířil jen do jeho betonů.

Ve třetí části kladenský kouč Vejvoda zredukoval sestavu na tři formace, ale dlouho to k ničemu nevedlo. Když zazdil tutovku zblízka Bělohlav, dlouho se děly věci jen před Cikánkem, kde ale neuspěl v sólu Melenovský.

Teprve v posledních třech minutách se domácí zvedli, Diviš vydřel jasnou šanci pro Eberleho, ale toho vychytal Mensator stejně jako o chvíli později dorážejícího Bělohlava. Když Kladno nevyužilo ani závěrečnou přesilovku za vyloučení Košťála a trenéři dokonce ani neodvolali gólmana, odvezly si Vary vítězství i záchranu.

Ohlasy trenérů

„Dnes jsme dostali dva rychlé góly a musím uznat, že přestože jsme v poslední třetině chtěli s výsledkem udělat, soupeř nás k ničemu nepustil,“ uznal domácí asistent Petr Kasík, který sice nejáýsal, ale spokojen se záchranou byl. „Jsme rádi, že stres je za námi. Co jsem u A týmu, tak nás odborníci pasují pokaždé na sestup, ale ani teď jim to nevyšlo. Je vidět, jaké máme odborníky, vždyť my jednou hráli čtvrtfinále, jednou předkolo a teprve loni a letos jsme spadli do play-out. V něm jsme si ale pozici dá se říci s přehledem uhájili,“ doplnil Kasík.

V pozici ohroženého mužstva se naopak zcela nečekaně ocitly mistrovské Karlovy Vary. A jejich asistent Václav Baďouček také úlevu nezakrýval. „V poslední třetině jsme se soustředili na obranu, abychom tak důležité vítězství udrželi. Samozřejmě jsme všichni po očku sledovali tabuli, jak to probíhá v Boleslavi. A jsme rádi, že zbylé zápasy můžeme odehrát s čistou hlavou. Očekávání tady letos byla velká, ale po špatném začátku jsme propadli až do play–out, takže přes záchranu spokojenost být nemůže,“ dodal Baďouček.

Kladno – Karlovy Vary 0:2

Třetiny: 0:0, 0:2, 0:0. Muž zápasu: Skuhravý. Branky a nahrávky: 25. Skuhravý (Dej), 26. Hluchý (Skladaný). Rozhodčí: Šindler, Polák – Lhotský, Bejček.. Vyloučení: 4:8, bez využití. Diváci: 2140.

Kladno: Cikánek – Kameš, Kaberle, Toman, Mrázek, Šmach, Trončinský – Eberle, Patera, Diviš – Valský, Kalla, Bílek – Bělohlav, Stieler, Kuchler – Gengel, Melka, M. Procházka.
K. Vary: Mensator – Parýzek, Čutta, Němec, Loginov, Nosek, Prošek – Hřebejk, Skuhravý, Dej, Mucha – Hluchý, Melenovsky, Skladaný – Pech, Kumstát, Košťál – Balász, Čachotský, Zucker.