Karlovarská Energie se o účast ve finále popere s kvalitou nabitým kádrem Sparty, jehož výkonnost tradičně se závěrem sezony stoupá. První dvě dějství série zhlédne holešovická Tesla Aréna a energetici budou chtít navázat především na třetí letošní vzájemné utkání, kdy zde po výborném výkonu zvítězili.

Tým plný hvězd…

Tým z Holešovic byl ve své dlouhé historii vždy působištěm výjimečných hokejových osobností a nejinak tomu je i letos. Spíše naopak, mohutné posilování během léta 2008 dalo tomuto faktu jen za pravdu. Již na konci dubna klub oznámil příchod tří elitních útočníků – Ondřeje Kratěny, Davida Výborného a Michala Broše. Že se nejednalo o pouhý nákup jmen a zašlé slávy, dokazuje pohled na statistiku kanadského bodování Sparty po základní části, kde zmiňovaní borci obsadili první tři příčky.

A kdo ví, možná by je přesto zastínil Martin Ručinský, nebýt dlouhodobého zranění. To navrátilci z NHL umožnilo zasáhnout pouze do devatenácti zápasů základní části.

Naopak obrana Pražanů zůstala přes léto téměř beze změn a zajímavější přestupy zaznamenala až v polovině ledna letošního roku. Odchod Alexandra Jerofejevse a v Karlových Varech dobře známého Františka Ptáčka vykompenzovalo angažování Stanislava Hudce a dalšího mistra světa Karla Pilaře.

…se nevyhnul krizi…

Jediný post v týmu osminásobného mistra, o jehož síle šlo spekulovat, byla pozice brankáře. Snaha o vytvoření konkurenčního prostředí mezi dvěma ambiciózními mladíky Tomášem Pöpperlem a jeho jmenovcem Dubou se ukázala jako kontraproduktivní, a starší Duba tak v listopadu raději zamířil do finského Pori. Když se ale dva perou, třetí se směje.

Do vyřazovacích bojů totiž nakonec Sparta vstoupila s úplně jinou brankářskou jedničkou. Polovina ledna, sparťané nevyhráli šest utkání v řadě. Před další ztrátou pracně vydobytých pozic je uchrání až udělení důvěry Petru Přikrylovi, který se po odchodu Duby vrátil ze Žiliny. I díky zkušenostem jednatřicetiletého litoměřického rodáka, který několik zápasů odchytal i v dresu Energie, si Sparta v závěrečném finiši doběhla k pohodlnému postupu do čtvrtfinále.

…ale v play off táhne za jeden provaz

Že s příchodem vyřazovacích bojů volí sparťané vyšší rychlostní stupeň, potvrzuje i dosavadní průběh letošního play off. Obranářsky založenémuZlínu dokázali vstřelit v průměru čtyři branky na zápas a po jediném klopýtnutí si užili postupové oslavy na domácím ledě.

Kromě brankáře Přikryla se strůjcem vítězství stal i šestigólový střelec David Výborný. Dařilo se i Petru Tonovi a Tomáši Netíkovi, oba zaznamenali shodně po osmi kanadských bodech.

(ms)