Ten se v úterý vydá na plavbu jménem extraliga, ve které bude HC Energie obhajovat loňské stříbro. Před několika dny nechal svoji posádku projít zatěžkávací zkouškou.

„Po semifinálovém zápase se Znojmem prodělali hráči fyzické a zdravotní testy. Zjistili jsme, že fyzička hráčů je na stejné úrovni, jaká byla v minulém roce,“ otevřel dveře do hráčské kajuty jeden z trojice trenérů HC Energie Josef Paleček a pokračoval: „Samozřejmě, ten čtrnáctidenní výpadek byl nepatrně znát, ale myslím si, že to bylo spíše tím, že jsme odehráli náročný turnaj ve Švýcarsku, a také tím, že prohlídku prodělali hráči hned po utkání se Znojmem.“

Trojice, která karlovarský ledoborec vede, věří, že mužstvo bude na svoji plavbu jménem extraliga dobře připraveno. Každý z kormidelníků má svůj styl přípravy mužstva. Někdo si potrpí na střelbu od modré, jiný zase na bruslení.

„Podle mého, první střela na branku není ani tak nebezpečná. Nejvíce branek padá z předbrankového prostoru, když gólman první střelu vyráží. Snažili jsme se hráčům vštípit, aby chodili do brankoviště a snažili se vyražené puky dorážet,“ vysvětloval kouč cíl svého stylu přípravy.

Pro dva trenéry to bude na lavičce premiéra

Před začátkem příprav na tuto sezonu se v lázeňské metropoli vyměnili trenéři. Místo Zdeňka Venery a Václava Baďoučka přišla dvojice Josef Paleček a Mikuláš Antoník. Druhý jmenovaný trénoval v minulosti juniory Energie a vloni s týmem vybojoval mistrovský titul. Ve dvojici s Josefem Palečkem zaujal post asistenta. Pro Mikuláše to bude křest ohněm. Poprvé začne pracovat před publikem.

„Diváci na juniory a na mládež obecně moc nechodí. Vloni na play off tomu už ale bylo trochu jinak. Fanoušci začali chodit i na nás. Pro mě samotného to bude také něco nového, ale pro hráče a hokej samotný je určitě dobře, když se hraje před diváky,“ přiznává Antoník.

Mužstvo ale pro Mikuláše Antoníka není jednou velkou neznámou. Některé mladší hráče trénoval v mládežnických týmech a ty ostatní zná ze svého působení v klubu.

„Můj příchod k prvnímu mužstvu nebyl pro mě ničím překvapivým. Všichni hráči, ale i ostatní mě už znali. Jenom se potvrdilo to, že v Karlových Varech je výborná parta, a i já jsem do ní nějak zapadl,“ pokračuje asistent Antoník.

Mladý kouč i u mládežnických celků trval na poctivé práci.

„Hráči opravdu celou přípravu dokazovali, že chtějí naplno pracovat. Byli a jsou si vědomi svého loňského úspěchu a sami moc dobře vědí, že bez pořádné přípravy by takového výsledku nedosáhli,“ uzavřel mladší z dvojice trenérů Antoník.

Třetím do party je Pavel Kněžický. Ten má v karlovarském klubu na starost přípravu brankářů, ale jako karlovarský kouč už na lavičce stál.