Smolnou sérii začali Karlovarští v Litvínově, kde podlehli Chemikům 6:2. V televizní předehrávce 18. kola získal klub z lázeňského města bod, když utkání s Libercem rozhodly až samostatné nájezdy, a v posledním zápase nestačili Karlovarští na Plzeň.

Na ledě Lasselsbergeru v polovině utkání domácí vedli už 5:0 a vypadalo to na pořádný debakl. Domácí kotel začal skandovat „deset, deset“ a příznivci Energie vůbec nechápali, co se s družinou Zdeňka Venery děje. „Už do utkání jsme vstoupili velice špatně. Nechali jsme se dvakrát vyloučit a soupeř nás potrestal,“ řekl po zápase zklamaný trenér Zdeněk Venera.

Druhou část začala Energie v obměněné sestavě, ale moc to nepomohlo. Adamský a následně Dobrovolný přidali další branky a vyhnali Lukáše Sáblíka z branky. Do karlovarské svatyně si tak stoupl druhý Lukáš, Mensator. Ale ani on domácí nezastavil. Překonal ho Fabuš.

„Upustili jsme od hry, kterou jsme hráli v úvodu soutěže. Začali jsme dávat více branek a hráči měli snahu soupeře přehrávat,“ vidí chyby v systému Venera a pokračuje: „Několikrát jsme s Vencou Baďoučkem v šatně říkali, že musíme vycházet ze zajištěné obrany, jinak se nám to může vymstít.“

Energetici se prosadili až po polovině zápasu. Nejprve se prosadil Milan Hluchý a následnou přesilovou hru využil Václav Skuhravý. „Těmito brankami jsme se dostali zpátky do zápasu. Najednou si hráči uvědomili, co mají hrát, a začali si i více věřit. Do přestávky jsme mohli ještě nějaký ten gól přidat a mohlo to vypadat všechno jinak,“ shrnul trenér Venera.

Třetí třetina se nesla v duchu dobývání tvrze. Karlovy Vary se snažily dostat k Málkovi a s vývojem zápasu něco udělat, ale narážely na pětičlenný modrý val. „Ve třetí třetině Plzeň začala bránit modrou čáru v pěti lidech a bylo velice těžké se tam dostat. Navíc hrozili z brejků,“ hodnotí kouč. Jiskřičku naděje vykřesal Němec, když přidal třetí branku, ale na zvrat v utkání to už nestačilo. Navíc v 59. minutě proměnil trestné střílení Tomáš Vlasák a uzavřel střelecký účet zápasu.

Energii teď čeká reprezentační přestávka a k mistrovskému zápasu nastoupí zelenočerní až 14. listopadu proti Zlínu. „O přestávce se budeme snažit potrénovat, ale nebudeme kompletní. Chybět budou Bílek a reprezentanti, takže se budeme připravovat jen se dvěma pětkami , takže toho moc nenatrénujeme,“ dodává Zdeněk Venera.