O víkendu se junioři představili v Kladně a doma hostili Spartu.

HC Geus Okna Kladno 3
HC Energie Karlovy Vary 6
Branky: Budínský 2, Dej 2, Rohan Tomáš a Majer. Nahrávky: Budínský, Zmeškal, Záhora, Hudák, Šnajdr, Kellner, Rohan Martin a Schmidt.
Třetiny: 0:1, 1:2, 1:3.
Vyloučení: 4:3. Využití: 0:2.
Rozhodčí: Petružálek, Rozlílek a Sichrovský.

V pátek odjeli junioři Energie na Kladno s cílem urvat nějaké body v těžkém utkání. Domácím se dařilo bránit útokům Energie pouze do 4. minuty, kdy se v přesilovce trefil Vít Budínský. Kladeňáci se pak sice snažili vyrovnat, ale Michal Panec chytal spolehlivě.

Na začátku prostřední části hry hrála Energie v oslabení, ale dokázala se ubránit. Dlouho se hrálo bez branek, ale ve 36. minutě, na konci přesilovky, zvýšil vedení Energie Tomáš Rohan, po přihrávce od Honzy Zmeškala. Za necelou minutu si pak Rosťa Dej mohl přímo vychutnat brankáře Lukáše Cikánka a ten již do třetí třetiny nenastoupil.

Ztracenou sebedůvěru chtěli Kladenští najít co nejdříve, ale prosadili se až ve 45. minutě. Jejich nadšení pak Energie zchladila dalšími dvěma góly. Ve 48. minutě se trefil Míra Majer a v 50. opět Vít Budínský. Domácí pak vsadili všechno na jednu kartu a to doslova a do písmene. Všechny jejich góly nastřílel Honza Eitler. Jenže jeho hattrick na kolektivní výkon Energie nestačil. Navíc ve chvíli, když to Kladno zkoušelo na Energii bez brankáře, Rosťa Dej trefil prázdnou bránu a bylo definitivně vymalováno.

HC Energie Karlovy Vary 4
HC Sparta Praha 1
Branky: Schmidt 2, Mareček a Topinka. Nahrávky: Topinka, Zmeškal, Sláma, Dej, Šnajdr, Záhora, Hruška.
Třetiny: 1:0, 1:0, 2:1.
Vyloučení: 14:12. Využití: 2:0.
Rozhodčí: R. Svoboda, Jelínek a Šmíd.

Karlovarští junioři začali své sobotní utkání ve svižném tempu a už v páté minutě mohl skórovat Honza Topinka, když vypíchl puk a jel sám na brankáře Sparty. Novotný však předvídal jeho úmysl a střelu lapil. V deváté minutě byl vyloučen Sparťan Tomáš Hájek a junioři Energie dokázali přesilovku využít. Již po patnácti vteřinách se trefil Jakub Mareček. Po tomto gólu pokračovala Energie v náporu a hráči měli utkání pod kontrolou.

Ve druhé třetině chtěla Sparta vyrovnat. Ve 25. minutě Pavel Mrňa vybojoval puk a po brejku naštěstí trefil jen brankovou konstrukci. Energie se brzy vzpamatovala a za necelou minutu se prosadil Honza Topinka. Pět minut před koncem třetiny poslal sudí domácí do tří, ale karlovarští junioři se bránili dobře a dokonce mohli i vstřelit branku. Tomáš Rohan ujel ale byl zastaven faulem, takže se výhoda hostí poněkud rozmělnila.

Od začátku třetí části hry udržovala Energie svůj náskok. Navíc ve 48. minutě zvýšil skóre Tomáš Schmidt, který tečoval střelu Rosti Deje. V 52. minutě putoval na trestnou další Sparťan a Tomáš Schmidt se opět prosadil. Pak se Tomáš dokonce pokoušel, s přispěním svých spoluhráčů, završit hattrick a skutečně mnoho nechybělo. V závěru utkání se Sparta dočkala čestného úspěchu. Jan Hanzl připravil Petra Hrušku o čisté konto, ale v utkání ve kterém především šlo o třetí místo v tabulce, to bylo od Sparty skutečně málo.

Juniorům Energie, v čele s trenéry M. Antonikem a Z. Kostourkem, patří gratulace ke skvělému třetímu místu po základní části extraligy. Úspěch je o to cennější, že se tým o něj rval v nabité konkurenci až do posledního utkání a právě v něm, symbolicky, toto místo uhrál.

Soutěž nyní bude pokračovat již v úterý prvními zápasy nadstavby. Na karlovarské juniory nakonec vyšel velmi těžký soupeř, tradiční rival – České Budějovice. Bude to bitva, která může skončit jakkoliv.

Pavel Reiser