Třetí místo v konkurenci pěti předních českých týmů vybojovali na turnaji o Pohár hejtmana Karlovarského kraje v ledním hokeji dorostenci HC Energie Karlovy Vary. Kromě celkového bronzu zůstala ´doma´ i cena pro nejlepšího brankáře turnaje, kterou získal karlovarský talent Václav Endal.

Pátek a sobota byly na karlovarském zimáku vyhrazeny dorosteneckému hokeji té nejvyšší kvality. Své síly zde před začátkem extraligové sezony poměřily výběry Plzně, Zlína, Ústí nad Labem, pražské Slavie a domácí HC Energie.

Vítězný pohár si nakonec do Zlína odvezli jediní reprezentanti moravského hokeje, druzí skončili Plzeňané a třetí domácí Energie. Hráči Zlína rovněž získali dvě ze čtyř individuálních cen, když nejlepším obráncem byl vyhlášen Martin Matějíček a nejproduktivnějším hráčem Jakub Šlahař. Další dvě ceny zůstaly na západě Čech zásluhou karlovarského gólmana Endala a nejlepšího útočníka turnaje, plzeňského Tomáše Pacandy.

„Turnaj proběhl výborně, a to včetně našich výsledků. Do Varů jezdíme už několik let a vždycky je to tu perfektně připravené. Vyzkoušeli jsme si letos hráče ročníku 92, ale je vidět, že rozdíl mezi devátou třídou a dorosteneckým hokejem je obrovský. Mladí kluci mají ještě hodně práce před sebou,“ nechal se slyšet trenér vítězného týmu RI Okna Zlín Zdeněk Albrech.

Spokojený s průběhem turnaje byl i domácí kouč Karel Mlejnek:
„Turnaj nám v přípravě určitě hodně pomohl. Měli jsme tu dostatek hráčů a mohli jsme si tak ujasnit, s čím půjdeme do sezony. To pro nás byl hlavní cíl i úkol pro celý turnaj a nakonec tomu odpovídalo i naše umístění. Celkově byla naše předvedená hra poměrně solidní, protože se nám nepovedla jen druhá polovina zápasu se Zlínem a také druhá půlka souboje s Plzní. Jinak bylo naše vystoupení docela slušné. Za výbornou přípravu turnaje bych chtěl poděkovat organizačnímu výboru v čele s Pavlem Raiserem a také vedení klubu, které nám k pořádání turnaje zajistilo adekvátní podmínky.“

„O pohár hejtmana se hraje v době, kdy trenéři družstev dorostu musí v krátkém přípravném období před hlavní sezonou vyzkoušet a do svých týmů zapracovat řadu nových hráčů. Turnaj je tedy vítanou příležitostí k prověření jejich schopností a morálních vlastností. Poháry z ateliéru sklářské firmy Milan Mottl převzali vítězové turnaje ze Zlína, stříbrní Plzeňáci a bronzoví dorostenci karlovarské Energie. Doma ve Varech zůstal i křišťálový puk pro nejlepšího gólmana, který převzal Václav Endal,“ shrnul Pavel Reiser.

Tradice hokejových turnajů mládeže je na karlovarském zimáku velmi dlouhá a každý měl nějakou zvláštnost. „Letos se například odehrál historicky první ročník, jehož průběh bylo možné sledovat na webových stránkách klubu. Pohotoví reportéři Michal Slavík a Karel Psohlavec poctivě po celé dva dny sledovali všechna klání a výsledky včetně komentářů se na internetu objevovaly bezprostředně po skončení bojů na ledě,“ pochlubil se novinkou ředitel turnaje.

Přehled výsledků
Pátek: HC Energie – 1:5, Plzeň – Ústí 8:1, HC Energie – Slavia 3:0, Zlín – Plzeň 3:2, Ústí – Slavia 3:1;
Sobota: HC Energie – Ústí 3:1, Slavia – Zlín 1:1, HC Energie – Plzeň 3:4, Zlín – Ústí 7:2, Slavia – Plzeň 5:2.