Jeho góly pomohly Karlovým Varům k relativně klidné záchraně v hokejové extralize a přesné zásahy také posunuly útočníka Petra Kumstáta do české reprezentace. Ta se momentálně v Českých Budějovicích připravuje na mistrovství světa a nejlepší střelec základní části extraligy by si moc přál, aby se v závěrečné nominaci na šampionát objevilo i jeho jméno.

Kumstát je však realistou, dobře si uvědomuje, že konkurence mezi útočníky v národním týmu je velká.

„Trenér Hadamczik nám řekl, že pro někoho to skončí už v sobotu po zápasech s Německem. A samozřejmě si dobře uvědomuji, že mezi vyřazenými můžu figurovat i já. Ale zase o tom tolik nepřemýšlím,“ řekl Petr Kumstát.

Sám Hadamczik si zatím netroufá odhadovat, kolik hráčů ze současného kádru se objeví i na samotném šampionátu ve Švédsku a Finsku. „Řada obránců, kteří tady s námi jsou, má šanci na to, že v nominaci bude,“ naznačil Hadamczik. Připustil, že mezi útočníky očekává o místa zajišťující start na šampionátu větší boj.

Kumstát se do národního týmu vrátil po více než dvouleté přestávce. Přitom loni jej trenér Hadamczik chtěl pozvat do kempu pro přípravu na mistrovství světa. „Jenže v posledním zápase předkola play off jsem si natrhnul stehenní sval a musel jsem se omluvit,“ řekl.

Ve své kariéře už byl jednou velmi blízko startu na světovém šampionátu. V roce 2008 byl posledním vyřazeným z výběru pro mistrovství světa v Kanadě. „Byla to pro mě vynikající zkušenost, poznal jsem tam skvělé hráče,“ vzpomíná na čtyři roky starý zážitek.

Autor 27 gólů v základní části extraligy v této sezoně by si přál, aby se jednou na světový šampionát dostal. Přestože s Karlovými Vary v roce 2009 vyhrál extraligový titul, start na mistrovství světa by řadil výš. „Je to pro každého hokejistu vrchol kariéry,“ dodal na závěr.