Hotovo. Historický moment pro sokolovský hokej. Hráči Baníku Sokolov v neděli prolomili prokletí prvního kola play-off. Nikdy předtím, ať již v první nebo ve druhé lize, přes svého soupeře ve vyřazovacích bojích Baník neprošel. Play-off znamenalo pro Sokolov vždy stejný scénář – konec v prvním kole. Tato slova jsou však již pouhou minulostí.

Sérii s Děčínem měli baníkovci výborně rozehranou, vedli 2:0 na zápasy, ale dva mečboly nedokázali proměnit, a Severočeši tak srovnali stav utkání na 2:2. Nutno doplnit, že ve dvou prohraných duelech měl Baník svého soupeře, jak se říká, „na lopatě", po dvou třetinách vedl vždy 2:1, ale nepovedená třetí část pokaždé  znamenala porážku Baníku.

Rozhodnout se tak muselo v pátém utkání na ledě Děčína. Otázka před zápasem zněla, zda se mužstvo v této situaci dokáže znovu zvednout a na ledě soupeře uspět. Někdo věřil, že třikrát za sebou Baník prostě neprohraje, někdo byl skeptický, když se to nepodařilo doma, venku je to tím spíše bez šancí.
Baník ale předvedl v Děčíně znovu vynikající, odpovědný výkon, podepřený vynikajícím  Nechvátalem, a tentokrát nechyběl ani kousek potřebného štěstí.

Hosté si od začátku počínali aktivně, nenechali domácí hrát a sami si vytvářeli šance. Navíc k radosti asi padesátky svých fanoušků se ujali v 7. minutě vedení, když využili přesilovou hru Dobřemyslem, který si u levé tyčky počíhal na přihrávku Soukupa. Zbytek třetiny strávili hosté prakticky v oslabení, vyzkoušeli si i hru ve třech. Ale v početní nevýhodě nejenže neinkasovali, ale dokonce v 15. minutě znovu udeřili Kašparem, který naskočil jako čtvrtý hráč z trestné lavice do hry – 0:2. Tímto nadějným stavem také skončila první třetina.

Ve druhé části se pokračovalo v nastaveném trendu. Domácí se snažili o zteč sokolovské branky, ale hosté dobře bránili, a když už se Děčín dostal do šance, tak úřadoval výborný Nechvátal. Navíc se baníkovci nesoustředili pouze na defenzivu a nadále pokračovali v aktivní hře, která jim nakonec vynesla tříbrankové vedení. 12 vteřin před druhou sirénou se totiž chopil puku při pobytu v útočném pásmu Pražák a nasměroval ho z mezikruží přesně pod víko domácí svatyně – 0:3.

Začátek závěrečné třetiny ale připomněl předchozí duely, ve kterých Baník v poslední dvacetiminutovce dvakrát přišel o výhru. Již po 28 vteřinách dokázali totiž domácí snížit Drncem, jehož střela po odrazu změnila směr a zaplula do sokolovské branky. Děčín gól povzbudil a vytvářel si stále větší tlak. Hostující obrana s famózním Nechvátalem ale odolávala a přečkala i oslabení ve 49. minutě. Navíc pokud se naskytla příležitost, snažili se hosté vymanit z náporu domácího celku vlastní protiakcí.

V 53. minutě si tak vykoledovali dokonce dvojnásobnou početní výhodu, jenže v té jim po chybě ujel Oliverius, a i když se zdálo, že faul přišel až po zakončení neúspěšné akce (Nechvátal znovu začaroval), rozhodčí nekompromisně nařídil trestné střílení. Klíčový moment celého utkání. Nechvátal však svůj tým opět podržel a nenechal se překonat ani tentokrát…

Navíc sokolovští hokejisté dokázali ještě v téže přesilové hře zvýšit na 4:1, když předvedl svou bombu od modré čáry Štrach. A když po další tři čtvrtě minutě připojuje pátý gól Baníku Bauer, bylo utkání rozhodnuto.

Ve zbytku duelu si již hráči Sokolova spolu s fanoušky pouze užívali vítěznou euforii, jeden z hrdinů zápasu Patrik Nechvátal již křepčil ve svém brankovišti a jen tak jakoby mimochodem likvidoval několik dalších vyložených šancí domácích z bezprostřední blízkosti.
Po závěrečné siréně si potom hokejisté Baníku spolu s fanoušky na ledě řádně vychutnali výhru.

V semifinále, hraném znovu na tři vítězné zápasy, nastoupí Sokolovští proti Táboru. Série začíná v úterý na jihu Čech, ve čtvrtek bude pokračovat od 18 hodin v Sokolově, v sobotu se vrátí série zpět do Tábora.

HC Děčín – HC Baník Sokolov 1:5

Branky: 41. Drnec (Filipovský) – 8. Dobřemysl (Soukup, Bauer), 15. Kašpar (Dobřemysl), 40. Pražák (Boušek, Vrtek), 54. Štrach (Kocek), 55. Bauer (Soukup, Dobřemysl).
Vyloučení: 7:15. Využití: 0:3. Oslabení: 0:1. Rozhodčí: Jílek, Orlický – Krátký, Komárek. Diváci: 1 454. Zásahy brankářů: 25:42.
Děčín: Lavinger  – Hříbal, Stezka, Grin, Filipovský (C), Kaltenböck, Molnár, Dvořák, Zahradník, Vávra, Oliverius, Zika, Racek, Růžek, Vacek, Drnec, Baránek, Řídel, Šetka, Kopas, Nikl. Trenér: Chládek.
Sokolov: Nechvátal – Štrach, Kocek, Kuncl, Jakubal, Zmeškal, Hartman, Novák – Boušek, Vrtek, Pražák, – Soukup, Bauer, Dobřemysl  – Kašpar, Táborský, Říha. Trenéři: Kurfürst, Diblík.