Češi nastupovali do druhého utkání ve skupině s touhou odčinit překvapivou prohru z úvodu šampionátu s Nory. „Zápas se mi hodnotí velmi špatně. A nejen že jsme prohráli, ale hlavně protože jsem k tomu přispěl svými chybami. První i druhý gól jde jednoznačně na mě. Hodně to mrzí, protože jsem klukům prakticky během čtyř minut zkazil sezonu. Zápas s Nory byl pro nás velmi důležitý z pohledu postupu do semifinále," ohlédl se ještě za utkáním s Norskem karlovarský obránce Jiří Berger.

Utkání načali hráči z Čech velmi aktivně a jako první také zazlobili, když se Hábl prosmýkl kolem obránce a jeho jedovatou střelu zastavila až pohotová lapačka brankáře Nagase. V desáté minutě měli Češi výhodu přesilové hry, když na trestnou zamířil Kumagai. Toho však český výběr nedokázal brankově využít, když střelecký pokus a následná dorážka v podání Pavla Kubeše svůj cíl nenašly.

Na druhé straně pozlobil českou obranu Kumagai, ale taktéž bez brankového efektu. Až ve druhé třetině se přece jen český výběr gólu dočkal. Ve 24. minutě se dostal do samostatného úniku Michal Geier, který následně vymíchal brankáře Japonska a s přehledem uklidil kotouč do soupeřovy branky.Podruhé se zapsal český forvard do střelecké listiny v závěrečné třetině, respektive ve 35. minutě, když Kubeš našel Geiera u levého kruhu a ten dělovkou vymetl všechny pavučiny z levé šibenice japonské svatyně.

Český tým druhá branka řádně nabudila, když ve 39. minutě nastřelil konstrukci japonské branky obránce Jiří Berger. O minutku později se do velké šance dostali Japonci, přesněji Kumagai, který se ocitl osamocen před českou brankou, ale skvělý zákrok Matouška mu gólovou radost překazil. Japonci se však vytoužené kontaktní branky dočkali, ve 41. minutě totiž potrestali zbytečné vyloučení Hábla, úspěšným střelcem byl Masaharu Kumagai.

V závěru utkání vsadili Japonci vše na jednu kartu, když zkusili power-play, ale ani to jim na vyrovnání nestačilo. „Zápas jsme sice vyhráli, radovat jsme se mohli pouze z toho, že jsme vyhráli, nikoliv už z předvedené hry. Ležela na nás ještě deka z prohry s Norskem. Ještě že to tam padá aspoň Michalovi, který zde hraje výborně. Důležité ale je, že i přesto jsme dokázali zvítězit a uchovat si tak ještě šanci na postup, sice malou, ale jak se říká, naděje umírá poslední. Už se těšíme na Kanadu a uvidíme, co bude dál," podotkl ke druhému utkání Berger.

Česká republika – Japonsko 2:1 (0:0, 1:0, 1:1). Branky a nahrávky: 24. Geier, 35. Geier (Kubeš) – 41. Kumagai (Sudo). Rozhodčí: Webinger – Clark, Aasum. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Nejlepší hráči: Geier – Sudo.

Česko: Matoušek (Vápenka) – Hrbek, Berger, Motyčka, Kubeš – Geier, Palát, Hábl, Novák, Šafránek, Raul, Krupička.

Japonsko: Nagase (Fukushima) – Horie, Sudo, Misawa, Maruo – Yoshikawa, Shiba, Nakamura, Mochizuki, Ishii, Hirose, Shioya, Takahashi, Kodama, Kumagai.