Soutěžící jsou rozděleni do pěti kategorií. Kategorie A1 je určena pro děti ve věku 6-10 let, které rády zpívají, ale zpěv nestudují, v kategorii A2 budou zpívat děti stejné věkové kategorie, které se věnují hlasové výchově. Kategorie B pro chlapce a děvčata ve věku 11-15 let je určena těm, pro které je zpěv spíše zábavou a zájmem. Závěr bude patřit kategoriím C1 a C2, v níž soutěží zpěváci ve věku 11-15 let, kteří se věnují sólovému zpěvu na základních uměleckých školách.


V kategorii C1 se představí soutěžící se třemi písněmi nebo ve volné skladbě, například s operní árií. Vzhledem k tomu, že mnozí z těchto starších soutěžících mají velký vztah k taneční a populární písni, je v Karlovarském skřivánku připravena kategorie C2, kdy každý zazpívá národní píseň bez mikrofonu a později jednu populární píseň na mikrofon s doprovodem klavíru nebo na připravený zvukový základ písně.
Soutěž se koná pod osobní záštitou hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové, primátora města Karlovy Vary Petra Kulhánka a ředitele Českého rozhlasu Plzeň Zdeňka Levého.

Výkony hodnotí odborná porota, ve které se setkáme s významnými osobnostmi, většinou pěvci nebo hlasovými pedagogy z českých konzervatoří. Budou jimi prof. Brigita Šulcová, prof. Daniela Štěpánová Šimůnková, prof. Blanka Morávková, prof. Jarmila Chaloupková, muzikálový pěvec Josef Štágr a operetní pěvec Jan Ježek.
Protože je soutěž veřejná, bez vstupného, dovolujeme si pozvat milovníky hudby a dětského zpěvu k hojné návštěvě a povzbuzení soutěžících. 

Pořadatelé očekávali, že přijede maximálně 150 soutěžících z celé České republiky, ale skutečnost je zcela jiná. Pro zajímavost uvádíme zastoupení skřivánků podle jednotlivých krajů: Celkem přihlášeno 179 zpěváků. V pondělí 20. března od 9 do 16 hodin bude na programu dopoledne kategorie A1 (37 zpěváků) a odpoledne A2 (39 zpěváků). V úterý budou dopoledne soutěžit chlapci a děvčata v kategorii C1 (34 zpěváků) a odpoledne v kategorii C2 (38 zpěváků). Závěrečný den patří kategorii B (31 zpěváků). Zastoupení krajů je rovněž rekordní: Karlovarský kraj – 21, Plzeňský kraj – 24, Jihočeský kraj – 7, Středočeský kraj – 19, Liberecký kraj – 16, Ústecký kraj – 18, Královéhradecký kraj – 23, Jihomoravský – 14, z pražského kola – 19, z brněnského kola – 19.

Alois Ježek