Stejná myšlenka napadla i členy karlovarského Rotary klubu. Nechali vytvořit u Jitky a Richarda Kantových v lubenecké firmě Skloart půvabnou kruhovou dekorativní vitráž s portrétem Karla IV. a loni v květnu navštívili primátora Karlových Varů a předali mu tuto vitráž určenou pro jednací síň lázeňského města. Současně informovali primátora o svých záměrech, jimiž hodlají uctít 700. výročí narození římského císaře, českého a německého krále Karla IV.

Připomeňme si stručně, že Rotary klub uskutečnil velkolepé setkání občanů v den a hodinu narození Karla IV., spojenou s procházkou, položením věnců a květin k třem panovníkovým sochám, s výkladem historiků a zakončením stylovou snídaní v sadu Jeana de Carro, na dohled od sochy Karla IV. od sochaře Josefa Maxe. Další akcí bylo literárně-hudební dopoledne s Alfrédem Strejčkem a kytaristou Štěpánem Rakem v Galerii umění a vyhlášení finanční sbírky na novou sochu Karla IV. pro třetí tisíciletí. Za tím účelem skupina odborníků vypracovala „Zadání výtvarné soutěže o návrh" na ztvárnění sochařského díla věnovaného zakladateli města – Karlu IV. v intravilánu lázeňské metropole.

Zadáním soutěže Rotary klub ve spolupráci s Galerií umění oslovil šestnáct v převážné míře akademicky vzdělaných sochařů, kteří mají blízký vztah ke Karlovým Varům, aby se se svými návrhy do soutěže přihlásili. Zaslané návrhy posoudí odborná porota, která je po závěrečném termínu soutěže 31. 1. 2017 v polovině února vyhodnotí a první tři návrhy finančně odmění. Po vernisáži budou zaslané návrhy a oceněná díla vystaveny, aby se s nimi mohli seznámit a vyjádřit k nim svůj názor i občané města. Rotary klub upozornil autory, že budou preferována díla vytvořená z tradičních karlovarských materiálů, jako je porcelán a sklo, v případné kombinaci s kovem či jinými materiály.

Většina oslovených umělců vyzvání k soutěži ochotně přijala. Přetiskujeme jeden z dopisů, který administrátorovi soutěže došel až z Mnichova od akademického sochaře Karla Frona, syna karlovarského básníka Karla Frona, čestného občana města Karlových Varů.

Eva Hanyková