Spolu se společným týmem Západočeského divadla v Chebu a činohry Karlovarského městského divadla se kreativní výzvy účastní dalších dvanáct regionálních divadel napříč republikou.

Každý ze souborů se zavázal během dvaasedmdesáti hodin vymyslet, nazkoušet a natočit krátkou inscenaci na zadané téma. Všechny inscenace pak budou k vidění 9. května od 18 hodin v rámci slavnostního přímého přenosu z Divadla F.X. Šaldy v Liberci. Po dobu deseti dní pak budou moci diváci hlasovat pro nejzajímavější počiny.

Zástupci fakult Západočeské univerzity v Plzni podepsali v na bečovském hradě memorandum s Národním památkovým ústavem o spolupráci. Fakulta designu a umění například připravuje v Bečově expozici pro nejcennější kolekci vín na území Evropy.
Památkáři zpečetili spolupráci s fakultami

Téma je pro všechny společné, a tím je vylosované přísloví a týmy se ho dozvěděli na poslední chvíli. Chebsko-karlovarská inscenace vznikala v uplynulém týdnu. Po odtajnění tématu se jedenáct herců, režisér a dramaturgyně dali do vymýšlení inscenace. Během prvních tří hodin se probírali desítkami nápadů. Během prvního dne se ze společného brainstormingu vyvinul výsledný text a vymyslela se scénografie. Druhý den se zkoušela a třetí den se pořizoval výsledný záznam. „Když se vedle sebe v přátelském klání postaví třináct souborů, je samozřejmé, že jedním z hlavních kritérií při zkoušení je originalita, snaha o to, aby výsledná inscenace mezi dalšími nezapadla. Věřím, že tomto směru naše diváky nezklameme, a přitom jsme nerezignovali na sdělení smysluplné myšlenky,“ uvedla dramaturgyně Martina Pokorná.

Krátce po dokončení zhodnotil inscenaci režisér Zdeněk Bartoš. „Myslím, že jsme se zcela vymkli kategorii dobrý – špatný, a je to někde poblíž typu potenciálně kultovní, ať už to znamená cokoliv.“