Co to je poi?
Poi je forma tance z Nového Zélandu. Přišli s tím tamější obyvatelé Maoři. Poi je v překladu míček, míček zavěšený na provázku, se kterým se točí. Dnešní forma poi je už pokročilá a můžeme poi zapálit nebo rozsvítit.

Jak ses k tomu dostal?
Tak tohle je poměrně dost stará záležitost. Bylo mi čtrnáct let, když jsem poprvé držel v ruce tyč na točení. Na to, že jsem to držel poprvé, jsem s tím uměl i nějaké triky, tak jsem doma vyrobil svou a učil se dál. Na střední škole se mě paní učitelka zeptala, zda bych na konci roku neudělal malé vystoupení pro školu. Nikdy předtím jsem před lidmi nestál, ale řekl jsem ano. Ze strachu, že by mi tyč upadla, jsem potřeboval něco, co je k ruce přivázané, a to poi byly.

Máš nějakou perličku z vystoupení?
Nejednu, každá show má nějakou mouchu, kterou naštěstí vidíme jen my. Ty příběhy si pak vyprávíme a bavíme se jimi na festivalech, které naše komunita pořádá. Abych tedy nějakou příhodu zmínil, tak používáme tyče, které svítí a mají časový odpal na jiskernou fontánu na závěr vystoupení. No a v choreografii bylo, že tyč vyhodím do vzduchu a ona se tam zažehne. Plán to byl krásný, ale to by musela technika spolupracovat a odpálit se tak, jak má. Já měl tu čest, že se odpálil pouze jeden konec a zákon akce a reakce mi přemístil tyč o deset metrů doleva, já ji dobíhal jak hráč baseballu, ale i pódia mají své konce.

Jak často cvičíš?
Trénuju denně několik hodin. Bez toho se nedá zůstat na nějaké slušné úrovni.

Je pravděpodobné, že se při točení zraním?
Ze začátku to mohou být modřiny, potom při točení s ohněm i popáleniny druhého stupně.

Ilustrační foto
Obchodní akademie oslavila 80. narozeniny

Kam ses díky tomuto koníčku podíval?
Navštívil jsem mnoho měst a obcí tady u nás, ale také jsme se podívali do Itálie, Holandska, Ománu, Qataru a teď v květnu jsem byl v divadle v Almerii ve Španělsku.

Pro koho je tento koníček vhodný?
Tato pouť poznání nemá limit. Učím mládež v domě dětí a mládeže, ale také jsem učil starší lidi. Skvělý nápad byl v jedné firmě pozvat mě na team-building zaměstnanců, kde se věk hodně lišil. Pravda, dětem to jde lépe, protože je ten mozek ještě tvárnej, ale nikdy není pozdě hlavu potrápit dobrým příkladem.

Když se naučím triky s poi, mohu být člen vaší skupiny?
No já si myslím, že samotné triky nejsou finální dovednost. Tři lidi z naší tréninkové party chodí na gymnastiku kvůli akrobatickým prvkům, na kterých pracujeme. Musím před všemi akrobaty smeknout, protože mě zrovna po včerejšku bolí celej Tomáš.