„Příběhy Země v oceněných dokumentárních filmech a atraktivní doprovodný program přináší na Karlovarsko v rámci turné po českých městech filmový festival o odpovědnosti, udržitelnosti a životním prostředí,“ uvedla manažerka Ekoprofilm Marie Vejvodová. V rámci festivalu jsou plánované odborné přednášky se členy Rysích hlídek a Fóra ochrany přírody. Festival se bude zabývat tématy, jako jsou záhady lidského těla nebo překvapivá řešení klimatických změn.

Dvoudenní festival se bude v Karlových Varech konat 21. a 22. března v Klubu Crux od 16 do 22 hodin a v Sokolově v Městském divadle Sokolov 29. března od 16 do 22 hodin. „Naším cílem je zpřístupnit lidem udržitelný rozvoj srozumitelnou, názornou a zábavnou formou. Dokumentární film považuji za velmi moderní audiovizuální formu vyprávěná pravdivých příběhů, která dokáže s lidmi pohnout,“ uvedl ředitel festivalu František Štěpán.

Festival nabídne bohatou podívanou. Všemi doporučovaný je cenami ověnčený Yellowstone, dokument o divoce žijících zvířatech a činných gejzírech uprostřed nejstaršího amerického národního parku zachycuje chování zvířat. „Yellowstone je snímek, který si nejvíce získal naše diváky. Hodně se u něho nasmějí, i přírodopisný film může pobavit,“ řekla za tým Ekoprofilm Lenka Procházková, která pozorovala reakce diváků.

Mezi další filmy jako Lidské tělo: mikroskopické safari o organizmech, které nespatříme pouhým okem nebo Mikroporod, který vypráví o vlivu porodu na naše zdraví. V rámci doprovodného programu budou besedy o šelmách, které se vracejí do české divoké přírody.