Dětští návštěvníci se mohou těšit na devět soutěžních filmů a bohatý doprovodný program, který bude plný robotů. „Moc filmů na téma roboti není, proto budou hlavně v doprovodném programu. Ale podařilo se získat tři díly seriálu Emil robot, který byl natočen v roce 1969, měl asi devět dílů a byl černobílý,“ uvedla ředitelka festivalu Ilona Hálová.

A právě robot Emil se objeví i během doprovodného programu. Festival začne už v neděli 8. října průvodem dětí s lampiony, které doprovodí dva autoboti. „Tím festival neoficiálně zahájíme a od pondělí od rána se rozběhne až do čtvrtka,“ řekla Hálová.

Kromě filmů a pohádek jsou opět součástí festivalu také odborné přednášky, tematické výstavy, představení, ale i každodenní robotické rozcvičky před domem kultury. Další doprovodný program letos bude v multifunkčním sále na Vejškovce, kde bude festivalová dílnička a divadelní představení. Velcí si zase budou moci užít nejedno hudební představení. Začne to recitálem Hanky Křížkové na Točně domu kultury, poté vystoupí kapela Lunetic ve Velkém kině a vše zakončí jazzový koncert polského tria Aga Derlak Trio v kostele Zvěstování Panny Marie.

Organizace takových festivalů bývá nákladná. „Jsme skromní, na celý festival máme rozpočet necelý 1 300 000 korun,“ dodala Hálová. Festival filmů a robotů potrvá od 8. do 12. října.

NETOPÝŘI se do Nové Role vrací každou zimu.
Garsonky pro netopýry jsou připravené na zimu