Karlovy Vary Doslova žhavou atmosféru má dosud jubilejní 50. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Už od jeho pátečního zahájení jako by se rozhodlo počasí prověřit odolnost fanoušků stříbrného plátna.

Například v sobotu se teplota v Karlových Varech přiblížila ve stínu ke 35 stupňům Celsia. A o mnoho lepší to nebylo ani při pátečním zahájení, kdy v neuvěřitelném „pařáku" čekaly tisíce lidí před Thermalem na příjezd festivalových hostů a poté i na večerní koncert skupiny Lucie. V tomto případě se pořadatelé festivalu filmovým fajnšmekrům nebo i náhodně kolemjdoucím Karlovarákům rozhodně trefili i do hudebního vkusu.

„Pá papáápáá…," rozezpívával zaplněné centrum města prezident filmového festivalu Jiří Bartoška v objetí se zpěvákem legendární kapely Robertem Kodymem potom, co společně definitivně prohlásili jubilejní padesátý ročník za zahájený. Skupina Lucie (David Koller, P. B. Ch., Michal Dvořák a Robert Kodym) nabídla všechny své největší hity. Songy jako Panic, Medvídek, Šrouby do hlavy, Sex je náš nebo Daniela rozhýbaly nejen prostranství před Thermalem, ale i park ve Dvořákových sadech. Též v ulici Zahradní, pro tento účel výjimečně uzavřené pro dopravu, byla hlava na hlavě. A i celebrity z červeného koberce, představitelé města a významní lidé, kteří se zúčastnili slavnostního zahájení, se po balkonech Thermalu vlnili do rytmu notoricky známých písní.

Skvělá atmosféra byla rovněž na promítání filmu Pretty Woman v letním kině. Osobně ho přijel uvést americký herec Richard Gere. Na představitele hlavní mužské role dnes už kultovního snímku čekalo podle pořadatelů 6700 lidí, ačkoli běžná kapacita kina je asi jen 3500 lidí. Desítky a možná stovky dalších se do nabitého letního kina ani nedostaly.

V případě jubilejního ročníku MFF se zatím naplňuje očekávání pořadatelů, že bude velký zájem o vstupenky. V neděli jich už bylo prodáno kolem 60 000. Potěšitelný je v tomto případě fakt, že extrémní vedro lidi z Varů nevyhnalo. A ani počet výjezdů záchranářů ke kolapsům nepřekročil normu pro běžné dny.