Nedávno mi tuto vytouženou sérii poslal kamarád z USA a už se na to skoro nedá koukat. Naivní kulišárna. Samozřejmě, že jsem sledoval i válečné filmy Pád Berlína s J. Werichem v roli Goringa, Guadalcanal, Konvoj do Murmanska, Krysy a řadu dalších. Brzo jsme se dozvěděli o karlovarském Mezinárodním filmovém festivalu (MFF), kam jsme se spolužáky jezdili na výlet. Sedli jsme si do stinné kaštanové zahrady naproti Parkhotelu, popíjeli jsme pivko, kouřili lípy a hlasitě jsme diskutovali o filmech.

Můj první festival

Psal se rok 1958. V Praze se konal XI. sjezd KSČ, Elvis Presley rukoval do Německa, z Kalifonie se šířilo beatnické hnutí, současnému prezidentovi MFF Jiřímu Bartoškovi bylo jedenáct let a já psal svoji první festivalovou reportáž. V dubnu zemřel jeden ze zakladatelů festivalu Vítězslav Nezval. Promítalo se 109 filmů, v porotě seděli Jiří Trnka, ale i slavný italský režisér Cesare Zavattini. Rektor AMU A. M. Brousil poprvé zorganizoval volnou tribunu, kde se v baru Florentina diskutovalo na téma italský neorealismus. Sověti prosadili, že se karlovarský festival musel střídat s podobnou akcí v Moskvě.

Výsledky soutěží byly zcela poplatné době, nejvyšší cenu získal sovětský velkofilm Tichý Don. U publika však zcela jasně vyhrály Zemanův Vynález zkázy a dobrodružný americký film Bílá velryba s Gregory Peckem v hlavní roli. Diváci oceňovali i zvláštní humor francouzského herce .Jacquese Tatiho ve filmu Můj atrýček.

Moderátor Horníček

Průběh veškerého dění v Karlových Varech komentoval vždy pohotový Miroslav Horníček. Některé podrobnosti z festivalu si pamatuji velice detailně. V dvoudenním předstihu přejeli do lázeňského města Dana Medřická s Václavem Vydrou. Motali se kolem Parkhotelu, parkovat nebylo kde. V Malé dvoraně hrál kvartet kytaristy Mirka Kefurta. Basistou a zpěvákem byl tehdy ještě vlasatý, ale už i výborný zpěvák Karel Hála. Kavárna Arizona (později zbourána) stála u řeky naproti hotelu. V zadní části hrával každý večer jazz, většinou už opilý, Míša Polák, zpívala s ním Alice Farkašová. Slavnostní zahájení se konalo v Letním kině. Bylo vyprodáno a lidé se dokonce tlačili v lese nad kinem. Konferenciérkou byla herečka pražského Divadla hudby Dagmar Sedláčková, která představila delegaci k filmu Vynález zkázy. Největší potlesk patřil režisérovi Karlu Zemanovi.

Začínalo se v Richmondu

Zahajovací recepce se konala v Richmondu. Manekýnky předváděly tehdy moderní 'pytlovou' módu. Mezi hosty byla i Elena Bystrická a vše humornými výstupy spojoval Miroslav Horníček. Často jsem během čtrnáctidenního filmového svátku potkával skvělého humoristu Jaroslava Štercla, který tehdy spolu se Setlery vystupoval v Národním domě, kde bylo po celých Čechách známé varieté Orfeum. Manekýnky na Mlýnské kolonádě uváděla sympatická slovenská herečka Božena Obrová.

Vzpomínám si, jak před Arizonu předjel nejnovější opel. Řidičem byl zarostlý, výstřední, v zelenočerném saku oděný Mario Adorf, představitel osmdesátinásobného vraha Bruna z německého filmu Noc, ve které přichází ďábel. Diváckým zážitkem byl snímek Gilla Pontecorva Velká modrá cesta s Yvesem Montandem v hlavní roli.

Festival se stěhoval

Promítání byla přítomna celá italská delegace s Cesarem Zavattinim. O dvě řady za mnou nadšeně tleskali bardi Oldřich Nový a operetní zpěvák Jára Pospíšil. V uvádění festivalových filmů se střídaly Irena Kačírková s Milenou Vostřákovou. Při čínském filmu jsem usnul, zklamalo mě i brazilské dílko Severní předměstí Ria. Vzpomínám i na Františka Filipovského, který pod deštníkem pevně svíral začínající hvězdičku, tehdy osmnáctiletou Janu Brejchovou. Také tu v ulicích pobíhal mladík, který se stal později velikým komikem Vladimír Menšík. Na plátně se objevil v epizodní roli klarinetisty ve filmu Snadný život. Festival propršel, což se bohužel do budoucna stalo tradicí.

Došlo k hodnocení. A. M. Brousil hovořil o slabším ročníku, což prý byl odraz všech světových festivalů. Stříbrná francouzská opona v tehdy Grandhotelu Moskva spadla naposled. Festival se přestěhoval do Prahy, kde se promítalo pod názvem Festival pracujících.

Poněkud jiným směrem

Festival nabral poněkud jiný směr, nemohl se vyvíjet tak úspěšně, jako jeho francouzský kolega v Cannes. Ne že by nastal útlum, neustále si uchovával solidní odbornou úroveň, která se naplno ukázala v letech šedesátých. Festival navštěvují hvězdy, o kterých se nám ani nezdálo Claudia Cardinalová, Henry Fonda, Piere Brice, Raf Vallone, José Natová a další. V roce 1978 byl dostavěn hotel Thermal a stal se okamžitě centrálním místem festivalu. Karlovy Vary vítají další mimořádné osobnosti G. De Santis, S. Bondarčuk, G. Skalenakis, J. Bardem, Monika Vittiová, dokonce i G. Masinová a Robert De Niro. V roce 1992 se ředitelem stává Jiří Menzel.

Začíná poněkud zvláštní období. Menzel festival oficiálně zahájil a tímtéž způsobem ukončil. Mezi tím natáčel film v Paříži. Rozhořel se konkurenční souboj se vznikajícím pražským festivalem Zlatý Golem. Bojuje za něj pražský režisér Antonín Moskalyk. Došlo i k souboji o festivalový statut. Zlatý Golem, ač za sebou neměl ani jeden ročník, získává 'Ačko', jako festival v Cannes, Benátkách a v Berlíně a tím pádem Karlovy Vary přicházejí o áčkovou licenci.

Nástup Jiřího Bartošky

Karlovaráci se ale nevzdávali. Vzniká Nadace Film Festival Karlovy Vary. Zřizovací listinu podepisují zástupci Města Karlovy Vary, Grandhotelu Pupp a Ministerstva kultury České republiky. V roli prezidenta MFF v Karlových Varech se objevuje Jiří Bartoška s firmou Film Servis a jsou to především karlovarští novináři, kteří po celý rok bušili do zcela nesmyslného pražského projektu. Zásluhou J. Bartošky festival znovu začal nabírat sílu a Zlatý Golem zmizel z filmového světa. V několika letech se karlovarský festival vyvinul v akci, která svým rozměrem přesahuje hranice naší země. Herci zase do festivalových Karlových Varů jezdí.

Objevují se G. Lolobrigida, Mia Farrow, Pierre Richard, Gregory Peck, Michael Douglas, Ornella Mutiová, Dolores Chaplinová, W. Harrelson, E. Valach, Carlos Saura, B. Kingsley, Sean Connery, Roman Polanski, Robert Redford, Sharon Stoneová, Liv Ulmanová, Dany De Vitto a další. Největší úspěch u diváků zaznamenal v roce 2013 tanečník z Pomády John Travolta, který si okamžitě získal karlovarské diváky. Jako novinář jsem s mnohými mluvil, někdy krátce, jindy to vyšlo i na delší rozhovor. K nejzajímavějším patřil rozhovor například s devatenáctiletým Leonardem Di Capriem, s Woodym Harrelsonem nebo s Ornellou Mutiovou, o které prezident J. Bartoška tvrdil, že patřila k nejnáročnějším hostům.

Čtyřicátý devátý ročník 2014 skončil, Křišťálové glóby jsou rozdány, ale už dnes bratří Cabanové vymýšlí program vítacího a výsledkového představení v roce 2015. O tom, jak to za rok dopadne, nechtějí nic prozradit. Snad jen to, že festival začne 3. července a skončí 11. července 2015. Fáma, že bude čtrnáctidenní, se nepotvrdila.

Luboš Zahradníček