„Jde o fiktivní rekonstrukci bitvy z období třicetileté války. I když není úplně tak fiktivní, protože švédská armáda se opravdu v tomto okolí potloukala, takže k takovéto šarvátce klidně mohlo dojít. Ovšem zaznamenána nikde není. Tato scénka se nedá dlouho nacvičovat, protože třicetiletá válka byla válkou především velitelů. Vojáci si nedělali, co chtěli, ale poslouchali povely. Takže když si my, velitelé, řekneme, co bude, tak máme za deset minut nazkoušeno a je jen na nás, abychom si dovedli lidi tam, kam máme, a nechali je pak zemřít, nebo přežít, tak aby to diváci snad ocenili," seznámil s bitvou Michal Illich ze sdružení Plzeňský Landfrýd, které tuto bitvu na zámku předvedlo.

Toto sdružení funguje tři roky a věnujeme se především bitvám, hrám, rekonstrukcím a zpracováním na různých místech. „Máme spoustu šikovných lidí, kteří si rekvizity dělají sami, ale jinak v dnešní době existuje hodně kovářů, sedlářů, švadlen, kteří se zabývají pouze výrobou speciálních věcí," uvedl Illich.
Letos se tato akce konala v režii Plzeňského Landfrýdu poprvé, ale prý ne snad naposled. „Když to dobře dopadne, tak se pokusíme z toho udělat hezkou tradici. Zámek je moc hezký, není tak často navštěvovaný, má krásnou zahradu, takže by byla škoda ho nevyužít," slíbil Illich.

Páteční večerní bitvu kazilo deštivé počasí, které jí předcházelo. Přišlo i méně lidí, než sami herci očekávali. Návštěvníci si postěžovali, že bylo málo vidět, že chybělo osvětlení. „Byla to hezká bitva, jen je škoda, že jakmile se odehrávalo něco dále od nás, tak to nebylo moc vidět. Byla tma a neměli scénu nijak nasvětlenou, což si myslím, že byla velká škoda. Jinak to bylo opravdu zajímavé. Bylo to zase něco jiného. Tyhle historické akce na hradech a zámcích mám moc ráda," řekla Deníku Pavlína Těžká ze Švihovska.