„Inscenace jsou vybírány na vrcholových amatérských přehlídkách," uvedla dramaturgyně Divadelního studia D3 i samotné přehlídky Petra Richter Kohutová.

Nový Karlovarský Harlekýn je velkým krokem pro amatérské divadlo. „O našem vlastním festivalu jsme uvažovali delší dobu, ale mohli jsme ho zrealizovat až poté, co jsme dostali dotaci od Karlovarského kraje. Záměrem je nabídnout karlovarskému divákovi to nejzajímavější, co v amatérském divadle vzniká," vysvětlila Richter Kohutová.

Karlovarský Harlekýn má za sebou úspěšně první ročník, kdy mohli diváci vidět v Husovce osm amatérských představení souborů z celé České republiky. Vždy se jednalo o představení, která byla něčím výjimečná a nadmíru kvalitní. „Frekvence představení byla zhruba šestitýdenní. A návštěvnost jednotlivých akcí vykazuje vzestupnou tendenci. Nejpodstatnější je, že diváci si začínají zvykat a na pozvané počiny chodit ve větším množství. A že pomalu berou na vědomí, že amatérský nerovná se špatný," podotkla Richter Kohutová.

Ještě před zahájením prvního ročníku měli diváci šanci vidět předskokana festivalu v podobě shakespearovské frašky Jak se vám líbí? Klubu Jirásek Česká Lípa v září 2015.

A hned v lednu 2016 se odehrálo první představení přehlídky Karlovarský Harlekýn. Šlo o zpověď ženy z komunistického lágru Těším se, že mi zase brzy napíšeš, místního Divadla Dagmar nebo Dykova Krysaře Co vyprávěl Sepp Jörgen v podání Vojan Libice nad Cidlinou.

Název přehlídky Karlovarský Harlekýn má hned dva důvody. Tím prvním je pocta původnímu stejnojmennému festivalu, který organizoval Vlasta Ondráček v letech 1985 až 1991. Tento Harlekýn byl takovým malým festivalem, který se konal obvykle jako prodloužený víkend nebo dva víkendy, kdy se hrálo více představení naráz. Místo konání se také lišilo. Dříve se hrálo v Městském divadle nebo v Thermalu. Dnes se vše odehrává na prknech Husovky.

Velkou změnou oproti původní přehlídce je skutečnost, že jednotlivá představení mají diváci šanci vidět v průběhu celé sezony.

Druhým důvodem, proč je Karlovarský Harlekýn Harlekýnem, je samotná postava Harlekýna. „Jedná se o nejstrakatější, nejpestřejší a nejzajímavější postavu commedie dell´arte," vysvětlila Richter Kohutová.

Nyní za hladký průběh a kvalitu představení ručí dramaturgyně Petra Richter Kohutová.

„Záměrem je nabídnout divákům to nejzajímavější, co v amatérském divadle vzniká. A zároveň se setkávat s kolegy a nechat se inspirovat pro další tvorbu v Divadelním studiu D3," objasnila Richter Kohutová.

Dramaturgie přehlídky není uzavřena. „Vzniká zejména na postupových přehlídkách a soutěžích. Ta nejlepší představení jsou pak vybrána a pozvána do Husovky. Není podstatné, jestli pozvaný soubor hraje komedii, tragikomedii, muzikál nebo pohádku. Podstatná je kvalita, sdělnost a inspirativnost," doplnila Richter Kohutová.

Druhý ročník Karlovarského Harlekýna zahájí mafiánská opera kočovného divadla Ad Hoc Praha Zmrazovač Il Congelatore. A to už v sobotu 4. března od 19:30 v Husovce.