Soutěž má upozornit na význam lesa jako součásti životního prostředí i jako místa, které inspirovalo autory mnoha literárních děl. Posláním soutěže je tak přimět děti, aby pomocí výtvarného umění vyjádřily své pocity a zážitky z četby knih o přírodě a posílily tak svou tvůrčí fantazii, ekologické cítění a vnímání a zájem o skutečné reálné návštěvy lesa a přírody vůbec.

Své výtvarné práce (ilustrace ke konkrétní přečtené knize, příběhu nebo pohádce) s motivy přírody (práce formátu A5-A3; prostorové práce se do soutěže nepřijímají) mohou mladí umělci odevzdat ve své knihovně (pokud se do soutěže zapojila) nebo přímo v Krajské knihovně Karlovy Vary do 18. června.

Soutěžit mohou pouze jednotlivci, skupinové práce se nepřijímají. Z odevzdaných prací vyberou jednotlivé knihovny ty nejlepší, které postoupí do finálového kola v krajské knihovně. To se uskuteční 2. října ve společenském sále ve Dvorech a bude zároveň vernisáží výstavy nejlepších prací dětí z celého regionu. Výstavu si budou moci zájemci prohlédnout v hale krajské knihovny až do 30. října.