A právě pro ty nabízí Krajská knihovna Karlovy Vary řadu zajímavých služeb. Oddělení pro handicapované pravidelně organizuje různé aktivity nejen pro nevidomé a slabozraké, neslyšící, mentálně postižené, ale také pro starší ročníky.

„Senioři jsou velkou skupinou mezi našimi čtenáři a návštěvníky. Proto jim nabízíme mnoho zajímavých kurzů, jako je Trénování paměti, Arteterapie a další. Pravidelně též připravujeme pro obyvatele domovů pro seniory Hrátky s pamětí,“ uvedla vedoucí oddělení Jitka Tichá. A dodala, že oddělení také nabízí každou poslední středu v měsíci hlasité čtení z děl domácích i zahraničních autorů.

Pro neslyšící členy knihovna nabízí přednášky tlumočené do českého znakového jazyka, pro nevidomé a slabozraké dává dohromady rozsáhlý fond zvukových knih, který v současnosti čítá přes 4,5 tisíce titulů nejrůznějších žánrů.

Ilustrační foto.
Volit a hlasovat mohou i osoby s úřední adresou na magistrátu


Krajská knihovna už devět let spolupracuje s Kontem Bariéry, díky kterému pořádá různé akce a kurzy. „Za tuto dobu bylo zrealizováno 27 projektů,“ řekla projektová manažerka krajské knihovny Michaela Kožíšková. Podobné spolupráce umožňují knihovně nabídnout svým návštěvníkům nespočet zajímavých služeb, které obohatí jejich život.

„Právě díky podpoře Konta Bariéry knihovna nabídla v minulosti řadu tlumočených přednášek pro neslyšící, počítačové kurzy pro seniory a držitele průkazu ZTP, nebo jazykové kurzy pro rodiče dětí se zdravotním handicapem a rodiče na mateřské dovolené. V roce 2015 byl díky této podpoře položen základní kámen takzvané Lekotéky, speciálního fondu pro děti se specifickými vzdělávacími potřebami. Od té doby se každý rok Lekotéka rozrůstá o spoustu dalších nových položek,“ uvedla mluvčí knihovny Michaela Němcová.

Lekotéka je dalším stupněm pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují. „O pomůcky z Lekotéky je opravdu velký zájem, půjčují si je nejen děti, ale také rodiče nebo učitelé ze speciálních tříd,“ vysvětlil ředitel knihovny Emler.

Lékař a malíř v jedné osobě přestavuje své malby.
Stará radnice se stane přístavem výtvarného umění