Předchozí
1 z 5
Další

Vlastimil Vondruška: Vražda v ambituVlastimil Vondruška: Vražda v ambituZdroj: MobaVlastimil Vondruška: Vražda v ambitu (Moba)
Historik a spisovatel Vlastimil Vondruška píše mimo jiné detektivky, které se odehrávají ve středověku. Mnoho z nich spojuje postava rytíře Oldřicha z Chlumu, královského prokurátora a správce hradu Bezděz. V detektivním příběhu z kapitoly Masopustní maškary se dozvíme, jak se vlastně Oldřich z Chlumu stal královským prokurátorem, jaké události tomuto jmenování předcházely a proč si za svého panoše zvolil právě Otu ze Zástřizlí. Děj se tentokrát odehrává na Pražském hradě v době masopustního veselí. Mladý král Přemysl Otakar II. si začíná budovat pozici vůči svému otci Václavovi, ale dostane se do závažných problémů. Ztratí zlatý královský řetěz, důležitý panovnický symbol…

Josef Topol: Pět herJosef Topol: Pět herZdroj: HostJosef Topol: Pět her (Host)
Kniha Pět her vystihuje konstantní témata Topolovy tvorby: zobrazení rozpadu světa, v němž byl člověk pevně svázán s přírodou, a zachycení složitosti mezilidské komunikace. Kromě titulů Kočka na kolejích (1965), Hodina lásky (1968), Sbohem Sokrate (1976) a Hlasy ptáků (1989) je její součástí i lyrické drama Konec masopustu (1963). Tato básnická a dramatická hra na téma kolektivizace vesnice, která ohrožuje existenci starých hodnot života na venkově, popisuje těžký boj posledního soukromého rolníka.

Kamila Skopová: Hody, půsty, masopustyKamila Skopová: Hody, půsty, masopustyZdroj: AkropolisKamila Skopová: Hody, půsty, masopusty (Akropolis)
Kniha výtvarnice a etnografky Kamily Skopové popisuje dění okolo všech důležitých svátků, obyčejů, zvyklostí a slavností českého kalendářního roku. Jednotlivé oddíly knihy jsou členěny podle ročních období a popisují detailně jak všechny po věky tradované pověry, obyčeje a receptury, tak pozapomenuté dětské hry. Zručnější čtenáři najdou inspirativní návody ke zhotovení různých hraček a zvykoslovných předmětů, hospodyňky zase ocení recepty pro přípravu staročeských postních i slavnostních pokrmů. Text je doplněn nejen ilustracemi a instruktážními kresbami, ale i řadou fotografií.

Jaroslav Durych: MasopustJaroslav Durych: MasopustZdroj: MelantrichJaroslav Durych: Masopust (Melantrich)
Na historickém pozadí vpádu Pasovských do Prahy roku 1611 rozvíjí autor v románu bludné hledání předurčeného milostného osudu dvou vášnivých sester, dcer pražského měšťana a židovského fanatika. Typický barokní román, který postihuje svár hmoty a ducha, ukazuje kontrasty temnoty a záře, rouhání a pokory, prokletí a vykoupení, špíny a čistoty, lásky a nenávisti, rozkoše a trýzně. Kniha je napsána uměle archaizujícím jazykem.

Emmanuel Le Roy Ladurie: Masopust v RomansuEmmanuel Le Roy Ladurie: Masopust v RomansuZdroj: ArgoEmmanuel Le Roy Ladurie: Masopust v Romansu (Argo)
Kniha jednoho z předních francouzských historiků, který se proslavil svou prací o dějinách každodenního života katarské vesnice Montailou na přelomu 13. a 14. století. V Masopustu v Romans autor vykreslil obraz slavností, her, volného času a divokých renesančních zábav. Na pozadí karnevalů na francouzsko–italském pomezí Ladurie zachytil městskou a venkovskou každodennost a mentalitu konce 16. století.

Speciál Deníku k masopustu.Zdroj: Deník