Autor zralého mužského věku, v dubnu oslavil 55, patří k nejvýznamnějším českým designérům porcelánu. Jeho umělecký i profesní život byl dlouhá léta těsně spjatý s Karlovarským porcelánem, kde začínal doslova od píky. Poté, co se ve svých 15 letech neúspěšně hlásil na Střední keramickou školu v Bechyni, se vydal z rodných Strakonic do Staré Role, aby se tu vyučil malířem porcelánu. Obor malby na porcelán pak studoval i na Střední průmyslové škole keramické v Karlových Varech a umělecké vzdělání završil studiem oboru keramiky a porcelánu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde byl jedním z posledních žáků legendárního profesora Eckerta. Studium na UMPRUM bylo zaměřené spíše než na malbu na porcelán na sochařství a design, které se pak staly dominantní náplní Kožíškova uměleckého života. Už poslední dva roky na škole pracoval externě ve Vývojovém závodě Karlovarského porcelánu v Lesově, kam po promoci okamžitě nastoupil a vydržel tam sedm let, až do roku 1994, kdy se vydal na dráhu svobodného umělce.

Během svého působení ve Vývojovém závodě vytvořil obrovskou řadu návrhů, z nichž mnohé se realizovaly a některé staly legendami. Dodnes neztratily kouzlo vtipná kombinace oblých tvarů s hranatými u nápojové soupravy Lisette z roku 1992 ani souprava Golf z roku 1994, tvarem i plastickým dekorem odvozená od golfového míčku. Ke komerčně nejúspěšnějším Kožíškovým realizacím patří jídelní a nápojová souprava Nina, která se v Nové Roli vyráběla celých deset let, a jeho vůbec nejúspěšnější realizace, jídelní a nápojová souprava Annette, která se ve Staré Roli vyrábí od roku 1994 dodnes.

Uznání si získal i svojí ateliérovou tvorbou jako autor originálních plastik a monumentálních objektů z porcelánu, jimž dominuje více než sedm metrů vysoká fontána v prodejní galerii na pražských Vinohradech.

Zaměstnání ve Vývojovém závodě ani práce designéra na volné noze nikdy nepohltily Jiřího Kožíška natolik, aby si přestal kreslit a malovat. Víceméně pro sebe, neboť na výstavách se až dosud prezentoval hlavně, ne-li výhradně svou tvorbou v porcelánu. Současná výstava v Galerii u Vavřince se od nich liší právě v tom, že jejím těžištěm jsou kresby.

Autor se v Chodově představuje výběrem prací za poměrně dlouhé období zhruba dvaceti let a tahle kolekce určitě stojí za vidění. Když pro nic jiného, tak proto, že obrázky Jiřího Kožíška přinášejí do výstavní síně to, co současnému umění až příliš často chybí, totiž humor.

A humor nechybí ani na ukázkách z tvorby v porcelánu, ať už to jsou soupravy z cyklu „Snídaně z obrazu“, které dobře poslouží na stole, ale klidně si je doma můžete pověsit na stěnu jako skutečný obraz, nebo ukázky z „Hrnkových sympozií“, na kterých je vidět, co všechno se dá udělat z obyčejného hrnečku, aniž by ztratil svou užitnou hodnotu.

Výstava Objekty a kresby Jiřího Kožíška je v Galerii u Vavřince otevřena vždy v úterý a ve čtvrtek od 15 do 18 a v neděli od 13 do 17 hodin a potrvá až do 21. listopadu.