Kulturní zpovědnice je projektem kulturní neziskovky Nová síť a slouží jako nástroj pro zkvalitnění kulturního života v regionech. Přispívá k uvědomění kulturních potřeb obyvatel a funguje i jako prostředník diskuze o životě v daném místě. Od počátku roku 2014 navštívil projekt již řadu dalších měst v České republice, jako například Varnsdorf, České Budějovice, Jičín, Hradec Králové nebo Ostravu.

„Stačí vstoupit do příjemného prostoru zpovědnice, zahodit stud a zcela nezávazně a anonymně si pohovořit o tom, co podle vás v kultuře v Karlových Varech chybí, co se vám líbí nebo jaké problémy vnímáte. Principem zpovědnice je osobní sdělování a následná profesionální práce se získanými daty. Kulturní zpovědnice tak slouží jako účinná metoda kulturního monitoringu života v daném místě, napomáhá diskusi o problémech kultury v daném místě a aktivuje kulturní život," vysvětlila předsedkyně Nové sítě Dagmar Kantorková.

Získaná data ze zpovědnice budou prezentována v rámci diskuse Jak chutná kulturní menu Karlových Varů, která se uskuteční 19. září od 17:00 v Café Becherplatz, a dále nabídnuta karlovarským kulturním organizátorům k využití při komunikaci s aktéry kulturního života, tedy publikem, veřejností, politickou garniturou a umělci.