Letos dvaadvacetiletý mariánskolázeňský rodák Tomáš Skála přišel s výtvarným uměním poprvé do styku už během školní docházky na ZŠ a ZUŠ Rybáře, své nadání pak rozvíjel na pražské Uměleckoprůmyslové škole, tak zvané „Hollarce“, kde vystudoval obor propagačního výtvarnictví, a dnes už druhým rokem studuje na pražské AVU u profesora Jaroslava Róny.

Počátky studia, jak už to bývá, byly a jsou i u Tomáše Skály spojené s hledáním vlastního výrazu. „Pod vlivem literární inspirace rozvíjím vlastní scifi filozofické teorie, jež podněcovaly představy o mystických útvarech, prostorech, postavách a dimenzích. Ke konci prvního ročníku to začínalo být posedlostí, přerušenou zásluhou pedagogické komise v čele s panem Knížákem, který si při obhajování klauzur na mně i dalších spolužácích popustil uzdu,“ říká o tomto období sám autor, který v současné době klade hlavní důraz na samotný realizační proces.

„Ten by měl mít dost prostoru pro experiment a hravost a přinášet největší možné osobní uspokojení, práce se potom podobá rituálu či vědecké činnosti, mnohdy s nejistým výsledkem. Věci a tvary použité ve výsledné formě volím intuitivně, jejich symboliku chci zpětně analyzovat až s odstupem času po realizaci díla.“

Výstava v Duhové paletě na Sokolovské ulici přináší průřez tvorbou Tomáše Skály za posledních pět let. Vidět ji můžete až do konce dubna vždy od pondělí do čtvrtka od 15 do 18 hodin.