V pořadí už 9. ročník festivalu uměleckého skla uspořádala Galerie Minea ve spolupráci se Správou přírodních léčivých zdrojů a kolonád v Karlových Varech, Fakultou umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a společností Imperial Karlovy Vary, a. s.

Akce se koná podeváté a je už neodmyslitelnou součástí kulturního života Karlových Varů a významnou událostí v oblasti prezentace uměleckého skla a designu. I tentokrát pod záštitou Karlovarského kraje a primátora Karlových Varů a jako oficiální doprovodná akce Mezinárodního filmového festivalu.

Festival uměleckého skla je stejně jako v předchozích letech koncipován jako rozsáhlá expozice autorské sklářské tvorby v prostorách přízemí a patra Vřídelní kolonády, kde se představuje více než šedesát výtvarníků (nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí) a více než stovka exponátů.

Organizátoři připravili reprezentativní přehlídku prací současných autorů všech věkových skupin, zastávajících různé názory na tvorbu a vyjadřujících se prostřednictvím rozmanitých technik a technologií. Opět je zařazena Studentská sekce, ve které vystavují studenti českých a zahraničních sklářských škol včetně čtyř studentek atelieru Sklo Fakulty umění a designu UJEP (Ľubica Bakičová, Táňa Bartošová, Lucie Švitorková, Květa Vávrová).

Díky otevřené koncepci expozice tak mohou návštěvníci dva měsíce obdivovat díla, jejichž pojetí pokrývá širokou škálu výrazových prostředků současného sklářství od ryze řemeslného mistrovství až po počiny z oblasti elitního designu a volného umění s přesahy do oblasti konceptuálního uvažování současné vizuální kultury. Kurátorem výstavy je Jaroslav Polanecký z Fakulty umění a designu UJEP.

Výstava potrvá do konce srpna a vstup je zdarma. Navštívit ji můžete denně od 7 do 18 hodin.

(šik)