Letos jde o jubilejní pátý ročník festivalu a organizátoři proto pro zájemce připravili řadu novinek.

„Připravili jsme dárky sobě i divákům. Studenti budou mít akreditace zdarma. Ceny jsou však příznivé i pro nestudenty, akreditace na celou dobu festivalu stojí 390 korun, v prodeji budou i akreditace na konkrétní počet dnů a vstupenky na jednotlivé projekce. Zakoupit je lze na akreditační přepážce v kongresové hale hotelu Thermal,“ uvedl Martin Pošta, ředitel festivalu.

Na letošním Fresh Film festu bude uděleno pět cen v pěti soutěžních sekcích oceněných porotou a letos poprvé vzejde cena v oficiálním soutěžním programu i ze sekce Kontakt. To je soutěžní sekce českých nezávislých filmů. Chybět nebude ani Cena diváků.

Slavnostní zahájení Fresh Film Festu se koná tuto středu v 19 hodin v hlavním sále hotelu Thermal.

„Tradičně v režii Natálie Deákové, umělecké šéfky Činoherního divadla v Ústí nad Labem. Hlavní soutěžní sekci festivalu celovečerních debutů zahájí noční promítání ve 22.30 v kině Čas korejský snuff horor Řezník. Oficiální program v kině Čas zahájí už v 11 hodin dopoledne čtyřhodinový dokumentární kolos režiséra Spika Lee Hurikán Katrina. Projekce, která bude oddělena krátkými pauzami, bude pro všechny diváky zdarma,“ upozornil Martin Pošta.

Nejen film ale bude v příštích dnech lázním dominovat. Diváci se mohou těšit například na čtvrteční projekci filmu Tropická bouře amerického komika Bena Stillera s Robertem Downeym Jr. a Jackem Blackem v hlavních rolích, ale mohou navštívit i divadelní představení, výstavy, workshopy a koncerty známých kapel.

Organizátoři připravili prezentaci tvorby filmových škol, výstavu mladého sochaře Pavla Karouse, videoinstalace, ale také Divadlo Radio Ivo Život nedoceníš.

Císařské lázně znovu ožijí. Festivalem, hudbou a tancem

Kdyby nebylo festivalů, Císařské lázně by zůstaly pro veřejnost hermeticky uzavřeny a jejich překrásný interiér by viděli pouze karlovarští vyvolení. Protože jsou ale Karlovy Vary městem festivalů, rok co rok je otevírá Mezinárodní filmový festival, a také Fresh Film Fest, mezinárodní festival studentských filmů a debutů.

Doprovodný hudební program festivalu se v Císařských lázních koná i letos. Program v Urban Wave Clubu zítra zahájí Niceland se svou nově sestavenou kapelou. Niceland má dekadentní image anglických britpop zpěváků, dobré hudební nápady, výbornou angličtinu a grácii, s níž vystupuje live.

Další kapelou, která vás zítra překvapí svou energií, je Panama a jeden z největších objevů na české kytarové scéně posledních měsíců, Scissorhands. Spojení německého elektra a anglické hudební anarchie zase divákům ve svém dj setu zprostředkuje dvojice Das Ende.

Koncerty budou v Císařských lázních dunět až do soboty. Pak do budovy nastoupí úředníci a Karlovarský kraj, jemuž budovu Karlovy Vary prodaly, začne přebírat umělecky cenný inventář.