Opera okouzluje lidi už po staletí. Zpočátku určená jen pro pár jedinců se časem zabydlela v operních domech jako zábava a potěšení pro celé národy. Prošla mnoha vývojovými etapami. Od Monteverdiho, Glucka, Mozarta k dalším tvůrcům, Weberovi, Glinkovi, Smetanovi, Dvořákovi, Čajkovskému, Musorgskému a Rimskému-Korsakovovi, kteří tvořili opery formované životem svých národů. Opera pak vrcholila v dílech Bizetových, Verdiho, Pucciniho a dalších. Její kouzelný svět lákal a dodnes láká mnoho mladých pěvců, kteří zasvěcují studiu a životu s operou vše.

Díky více než čtyřicetileté tradici Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka jsou Karlovy Vary uznávanou Mekkou mladých pěvců. K aktivitám Mezinárodního pěveckého centra Antonína Dvořáka patří také interpretační semináře, které se v těchto dnech konají počtrnácté.

V posledních letech vedou jeho třídy profesoři a vynikající pěvci Magdaléna Blahušiaková ze Slovenska, Nikolaus Hillebrand z Německa a Ital Antonio Carangelo. Souběžně se seminárními setkáními navštěvují pěvci orchestrální zkoušky s dirigentem Františkem Drsem. Letos přijelo celkem 26 pěvců z mnoha zemí světa — z USA, Švédska, Španělska, Turecka, Německa, Srbska, Ukrajiny, Ruska, Švýcarska a samozřejmě ze Slovenska a z Čech. Někteří jsou u nás opakovaně, podruhé nebo potřetí.

Mezi účastníky vyniká tenorista Ferdinand von Plettenberg, který před rokem výborně zpíval Maxe z Weberova Čarostřelce nebo árii z Wagnerova Lohengrina. Letos zazpívá populární árii Kalafa Nesun dorma z Pucciniho Turandot.

Na dnešním koncertu v Lázních III se spolu s Karlovarským symfonickým orchestrem představí na dvacet pěvců, kteří zazpívají árie z Mozartova Dona Giovanniho, Bizetovy Carmen, Dvořákovy Rusalky, Verdiho Traviaty, Pucciniho Bohémy a dalších. Některé výkony jsou vysoce profesionální, některé jsou příslibem pro příští roky.

S mnohými mladými pěveckými talenty se setkáme opět při oblíbené mezinárodní pěvecké soutěži v listopadu v Karlových Varech.

Alois Ježek