Ve středu se konalo finále písňové soutěže a ve čtvrtek 13. listopadu je tzv. velké finále kategorií JUNIOR a OPERA v Lázních III od 15 hodin. Z původních osmdesáti přihlášených postoupila do druhých kol cca polovina pěvců a ve velkém finále se jich střetne deset v kategorii Junior a deset v kategorii Opera.

„Uslyšíme árie za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru s dirigentem Františkem Drsem. Mezi těmi, kteří postoupili do tohoto finále, jsou pěvci z Jižní Koreje, Číny, Ukrajiny, Slovenské a České republiky. Odborná porota v čele s Peterem Dvorským po skončení třetího kola rozhodne o vítězích a laureátech letošního ročníku soutěže. Ceny převezmou na závěrečném koncertu, který se koná v pátek 14. listopadu v 19.30 hodin v Grandhotelu Pupp. Pokud porota rozhodne o absolutním vítězi letošní soutěže, získá Cenu Moser a.s., kterou předá primátorka města Karlovy Vary Veronika Vlková,“ uvedl Alois Ježek, ředitelk soutěže.

Mezi zvláštními cenami jsou interpretační ceny divadel — pozvání k hostování v operních představeních, pozvání od Jung Chul Choie ke koncertu v jihokorejském Soulu nebo americké porotkyně Sarah Meredith do Spojených státu amerických.

„Nejlepšího českého účastníka soutěže přijme s malou delegací na Pražském hradě prezident České republiky Václav Klaus,“ dodal Ježek.

Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka nabízí rok od roku lepší kvalitu pěvců. To potvrdil i Peter Dvorský, předseda poroty. „Prestiž soutěže stále stoupá, rok od roku zde slyším lepší a zajímavější hlasy. Proto sem tak moc rád jezdím a rád se zúčastním i příště,“ nastínil slavný slovenský pěvec.