První kniha nese název Ohře – měsíční řeka. Jejími autory jsou spisovatel Otomar Dvořák a fotografka Marie Holečková. Ohře je pro tvůrce knihy legendární řekou, kterou uctívali již Keltové. Jako stříbrná stuha se vine pradávnou sopečnou krajinou, obklopena desítkami léčivých minerálních pramenů, bizarních přírodních útvarů, pravěkých sídlišť a památných měst a hradů.

Přesto se zatím Ohře nedočkala souhrnné knihy, která by zachytila celou její cestu od pramene pod bavorskou horou Sneeberg, přes Cheb, Sokolov, Loket, Karlovy Vary, Klášterec nad Ohří, Kadaň, Žatec, Louny až po soutok s Labem v Litoměřicích.

Otomar Dvořák a Marie Holečková se ve své knize vydali na cestu podél řeky, aby odhalili její skryté krásy i nečekané souvisloti z historie národů. Výsledkem dvouleté spolupráce je tato čtivě a reportážním způsobem napsaná kniha.

Publikace má 161 stran a je v ní 280 barevných fotografií. Souběžně bude ve středu na stejném místě pokřtěna i kniha Stanislava Burachoviče nazvaná Slavní návštěvníci Karlových Varů. Publikace vychází ve čtyřech jazycích a monitoruje 56 nejslavnějších osobností, které lázně navštívily. Čtenáři se tak dozvědí například informace o návštěvě Karla IV. , Marie Terezie až po Franka Sinatru, či Roberta Redforda. Texty jsou uvedeny ve čtyřech jazycích – česky, německy, anglicky a rusky. Zároveň obsahuje zmíněná publikace bohatý barevný obrazový doprovod.

Kniha je podle autora neutrální, bez jakékoliv komerční prezentace. Projekt vydání publikace spolufinancovala Evropská unie ze svého operačního programu.