Jak informoval hradní pán Pavel Palacký, letos se na sympoziu prezentuje patnáct umělců.

„Největší část z nich tvoří pochopitelně řezbáři, ale jsou mezi nimi i malíři a keramici. Letos tak lidé u nás mohou vidět tři profese při práci,“ uvedl Palacký s tím, že sympozium je až do soboty pro veřejnost k vidění od 9 do 17 hodin.

I když jde už o šestý ročník Řezbářského sympozia, letos došlo k zásadní změně. Tradičně se totiž v uplynulých pěti ročnících konala na podzim na Hauenštejně vždy aukce, na kterou putovala některá díla červencového sympozia. Výtěžek z této aukce byl pak vždy použit na další záchranu Horního hradu. Letos ale aukce poprvé nebude.

„Důvod je prostý. Vybraná díla si na aukcích totiž kupovali jen poutník Hroch, náš velký mecenáš, a další tři lidi. Veřejnost se do aukce příliš nezapojovala, což nás pochopitelně mrzelo. Proto jsme se rozhodli, že díla budou nabídnuta k prodeji rovnou. Jejich cenu si pak umělec stanoví sám, přičemž stále platí to, že vybrané peníze budou použity na další záchranu hradu Hauenštejn,“ vysvětlil Palacký a dodal, že na poslední aukci Řezbářského sympozia se díky sponzorům vybralo padesát tisíc korun.