V pátek a v sobotu se hrála Verdiho AIDAv rámci Loketského kulturního léta – operního festivalu. Nutno napsat, že egyptští bohové byli Lokti příznivě nakloněni, protože při pátečním představení spadlo jen pár osvěžujících kapek a v sobotu se sice spustil liják, ale až po děkovačce a závěrečném potlesku.

Zážitkem už byla samotná scéna a výprava, kde nechyběl egyptský obelisk, pyramida, a na začátku třetího dějství prošel před jevištěm dokonce i velbloud. Kvůli „egyptské atmosféře“ byl při tomto představení loketský hrad v pozadí bez nasvícení (nasvícen byl jen přes přestávku).

Velmi milým překvapením byl výkon maďarské zpěvačky Csilly Boross v titulní roli Aidy, Galii Ibragimov v roli Amneris (dcera krále) a nádherně secvičený byl i pro Aidu speciálně sestavený mnohopočetný sbor.

Podle hlavního organiátora operních festivalů v Lokti Jana Ježka by měla být Verdiho AIDA na programu loketského kulturního léta i v příštím roce.

Naopak příští rok už nebude uvedena Smetanova Prodaná nevěsta, kterou letos operní festival začínal a jedno představení muselo být zrušeno pro déšť.

Příští víkend je na programu divácky nejžádanější kus – Dvořákova Rusalka. Obě představení jsou již dopředu takřka vyprodána. Režisér Martin Otava skvěle využil prostředí – vodník se prochází v parku u řeky, hrad se na znamení rozsvítí při Slavnosti, ježibaba míchá lektvar na skále… To ale nejde jen tak popsat, to musíte skutečně vidět!

Páteční i sobotní představení Rusalky s Janem Chalupeckým za dirigentským pultem začínají od 21 hodin.