Společnou výstavu snímků připravil sokolovský fotoklub se svými kolegy z šesti německých měst, jež společně tvoří přeshraniční sdružení G 7. Tentokrát se dohodli na univerzálním tématu Fascinace fotografií. Díky tomu je expozice pestrá a zahrnuje široký záběr nápadů, od portrétů, krajiny až třeba po svět zvířat.

„Tentokrát nemáme žádný převažující motiv. Je to z toho důvodu, že ne každý autor dokáže dělat na zadané téma. Nakonec jsme se dohodli, že výstavu nazveme Fascinace fotografií a každý si zpracuje, co se mu líbí,“ sdělil předseda sokolovského klubu fotografů Ludvík Erdmann.

„Na každého tady bohužel moc snímků nevychází. Třeba zrovna náš fotoklub jich tady má dvacet pět. Já osobně tři,“ doplnil.

První část výstavy je putovní — v lednu odstartovala v Plavně. Sokolov je v pořadí druhým místem, kde postupně zakotví. Odtud pak poputuje do Klumbachu a do dalších měst zúčastněných fotoklubů.

„Tady se návštěvníci výstavy mohou podílet na zvolení divácké fotografie. Lidé do anketního lístku uvedou až pět snímků, které jsou podle jejich názoru nejpovedenější. Autoři fotografií s největším počtem hlasů pak získají Cenu diváka,“ poznamenal Erdmann s tím, že sedm vylosovaných návštěvníků obdrží pozornost od sdružení G7.

Druhou část expozice tvoří společná nesoutěžní výstava fotoklubů ze Sokolova, Kulmbachu, Saalfeldu a Lübbenau, které v sokolovské galerii vystavovaly společně již v roce 1999. K vidění je celkem 150 fotografií.

Za zajímavými snímky se mohou lidé vypravit do sokolovského zámku do 19. dubna. Otevřeno je od středy až do neděle v době od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.