Píšu-li „výstava na půdě“, je možné brát to doslova, soubor jeho prací je totiž instalován v podkrovním sále Letohrádku v Ostrově.

Brát doslova název výstavy „Návrat do krajiny“ už ale nelze, Milka totiž nikdy krajinu jako svoje životní téma neopustil.

„Ono jde spíš o to, jak mě vnímá okolí. Já jsem samozřejmě nikdy krajinu dělat nepřestal, ale jsem si vědom toho, že mě lidi mají zaškatulkovaného jako malíře vedut, městských zákoutí a architektury, které znají z mnoha propagačních materiálů města Karlovy Vary i Karlovarského kraje,“ říká malíř, který patří ke dnes už pomalu vymírajícímu druhu umělců, které můžeme natrefit s malířským stojanem přímo v krajině.

K ohroženým druhům pak patří i co do techniky, které se hlavně věnuje, a je si toho vědom: „Jsem dneska už jeden z mála lidí, co dělají grafiku technikou leptu s akvatintou, která patří k technicky vůbec nejnáročnějším grafickým technikám.“

Na výstavě v Letohrádku představuje Milka výběr ze své tvorby za posledních dvacet let. Soubor sedmi desítek grafických listů větších formátů je až na dvě „karlovarské“ výjimky přísně monotematický, vše, co zde najdeme, se vejde do kategorie „krajina“. Není to ovšem „na jedno brdo“, Milka totiž dokáže v krajině vidět věci, které vidět není dopřáno každému. Dokáže najít poezii ve věcech tak všedních, jako jsou zoraná pole či staré stromy bez listí. Pohrává si s drobnostmi a ty, které ho zaujaly, neváhá zobrazit mimo jakékoliv „rozumné“ měřítko. Někdy je přísně realistický a v zachycení detailů až minuciózně přesný, jindy zas krajinu kolem sebe vidí jako abstraktní skládačku barevných ploch.

Přestože je Milkova výstava připravená k jeho šedesátinám, nejde o nějakou životní bilanci. „Na to je ještě moc brzo, ještě toho musím moc a moc udělat,“ míní autor, kterému současně s ostrovskou běží další autorská výstava grafických listů v Prostějově. „Momentálně pracuji na kolekci pro Trienále ex libris, které pořádá Památník národního písemnictví v Chrudimi, a samozřejmě bych se rád stejně jako v minulých letech zúčastnil s novými věcmi přehlídky Grafika roku.“

Vůbec nejbližší akce, na kterou se připravuje, je „Grafická dílna Eduarda Milky“, která je součástí výstavy v Letohrádku. „Galerie tyhle dílny pro veřejnost dělá od té doby, co zde nastoupil jako ředitel Jan Samec. Kdo přijde, může si v improvizovaném grafickém ateliéru přímo v Letohrádku sám vytvořit technikou suché jehly vlastní obrázek, vytisknout si ho a odnést domů. Já osobně se na to docela těším, ostatně v Ostrově jsem prožil pěkných pár let mého mládí a mám tam dost přátel a známých,“ zve na akci, která se v Letohrádku koná už tuto sobotu sedmnáctého května od 14 hodin, karlovarský výtvarník Eduard Milka.