Oficiálně to bude sice až v pátek, kdy už od 8 do 22 hodin budou v provozu všechny pokladny a večer se na červeném koberci před Thermalem návštěvníkům představí pozvaní herci a režiséři. Filmovým fanouškům zamává například Tim Robbins, držitel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Tajemná řeka a oscarový nominant za nejlepší režii filmu Mrtvý muž přichází, který bude oceněn Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Ohlášena je i návštěva Terryho Gilliama, světoznámého režiséra a člena legendární skupiny komiků Monty Python.

Do Karlových Varů přijíždí také Barry Levinson, americký režisér, který byl pětkrát nominovaný na Oscara a zlatou sošku získal za kultovní drama Rain Man. K výčtu dalších slavných filmových osobností včera Jiří Bartoška připojil také režiséra Taika Waititi, jenž natočil divácky úspěšný snímek Co děláme v temnotách, a producenta Cartheva Neal. Oba v současné době v Česku natáčejí snímek Jojo Rabbit. Nový film Terryho Gilliama Muž, který zabil Dona Quijota představí na letošním MFF společně s režisérem mladá portugalská herečka, podle prezidenta MFF Jiřího Bartošky velmi půvabná Joana Riberio. Ženská krása ostatně na letošní filmové přehlídce nebude chybět ani letos.

Přijíždí například novozélandská herečka Thomasin Hartcourt McKenziová, považovaná za jeden z největších současných hereckých příslibů, či Anna Paquinová, která se se v roce 1994 stala nejmladší držitelkou Oscara v historii za výkon v melodramatu Piano. Hostem letošního slavnostního zakončení festivalu zase bude britský herec a hudebník Robert Pattison, který převezme Cenu prezidenta MFF za svou výraznou hereckou spolupráci na zásadních filmech současných režisérských veličin autorského filmu, například Dobrý časy Bennyho a Joshe Safdieových, v němž Pattinson ztvárnil jednu z hlavních rolí. Dívčí publikum ale uhranul jako upír ze ságy Stmívání.

V rámci slavnostního zahájení uctí karlovarský festival památku zesnulého Miloše Formana. Zahajovacím filmem bude jeho legendární komedie Lásky jedné plavovlásky. Miloši Formanovi bude patřit i zahajovací koncert před hotelem Thermal, kde zazní ukázky z režisérových filmů v podání Českého národního symfonického orchestru.

SPÁNEK? NE, FILMY

Karlovy Vary se během festivalu mění z poklidných lázní na pulsující filmovou metropoli, která nespí. „Už mi najíždí adrenalin a těším se na hodiny u filmového plátna,“ výstižně shrnul pocity filmových nadšenců primátor Petr Kulhánek. Ten je se součinností festivalového štábu a města velmi spokojen a doufá, že se městu podařilo odstranit problémy, které přehlídku pronásledovaly v minulých ročnících. A to je především parkování, řidiči letos budou moci využít plochu u Dolního nádraží a navýšené jsou i počty uklízecích čet. Diváky zajistě potěší zpráva, že ceny vstupenek zůstávají letos stejné, a to i přes potíže s odstoupením generálního sponzora. „Přes noc jsme přišli o dvacet milionů,“ dokreslil Jiří Bartoška nelehkou situaci z letošního března.

Podle uměleckého ředitele Kryštofa Muchy se ale během dvou hodin hlásily firmy, které MFF chtěly pomoci a ztrátu se podařilo zahladit. Z kraje pomohla mimo jiné například Sokolovská uhelná. I letos tak dospělí za vstupenku zaplatí 80 korun, studenti šedesát a Festival pas stojí 1 200 korun. Během letošní filmové přehlídky diváci uvidí 182 celovečerních snímků ve 13 kinech, připraveno je 140 tisíc vstupenek a jaký je nejkratší název filmu? Hvězdička. K MFF fakt přiléhavé.

Karlovy Vary žijí přípravami Mezinárodního filmového festivalu, který začíná v pátek 29. června.
OBRAZEM: Přípravy filmového festivalu jsou v plném proudu